Afghaanse windhond

Afghaanse windhond

Zoals veel grote honden heeft ook de Afghaan te kampen met de gewrichtsproblemen, elleboogdysplasie en heupdysplasie. Hij kan hierdoor pijn hebben bij het bewegen. Ook blindheid door erfelijke staar komt voor bij dit ras.

Heupdysplasie en elleboogdysplasie

Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) zijn pijnlijke gewrichtsafwijkingen waar honden al op jonge leeftijd last van krijgen. Hersteloperaties zijn kostbaar en zelfs daarna moeten de honden die eraan lijden vaak levenslang pijnstillers slikken.

Blindheid door staar

Cataract ofwel staar is een aandoening waarbij het de lens in het oog ondoorzichtig wordt. Dit heeft blindheid tot gevolg. De aandoening kan behandeld worden door een specialistische oogoperatie. De ooglens wordt dan vervangen door een kunstlens.

Geschiedenis

De Afghaanse windhond heeft een heel lange geschiedenis. Deze hond, die ooit ‘Kabulhond’ genoemd werd, is al te zien op Afghaanse tekeningen van vierduizend jaar geleden. Hij wordt in Afghanistan al eeuwenlang gebruikt als jachthond. Van oorsprong zijn er twee rassen: de Vlakte-Afghaan en de Berg-Afghaan. De Vlakte-Afghaan wordt gebruikt om te jagen op hazen, antilopen, gazelles, wolven en sneeuwluipaarden. De Berg-Afghaan is voor de jacht op steenbokken en bergherten. De oorspronkelijke Afghaanse Windhond ligt genetisch heel dicht bij zijn voorouder de wolf. Gezonder kan het niet voor een hond!

Rond 1900 kwamen de eerste Afghanen naar Engeland, waar een rasstandaard werd ontwikkeld. Vanuit Engeland hebben ze zich over Europa verspreid. In 1907 won één van hen, Zardin genaamd, de Crystal Palace Show in London. In 1929 treffen we de Afghaanse Windhond voor het eerst aan in het Nederlandse hondenstamboek. De huidige rashond wordt gefokt naar de Engelse rasstandaard. Het gevolg is dat we maar één soort kennen, die genetisch helaas een heel stuk verwijderd is geraakt van de wolf. Met lang haar dat voor z’n ogen wappert, pijnlijke gewrichten en slechte ogen, zou een wolf onmogelijk kunnen overleven. Helaas is dit wel de dagelijkse realiteit voor veel van de huidige, doorgefokte Afghaanse windhonden.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
10
Risico

Beduidend risico op erfelijke aandoeningen
DNA-testen beschikbaar

Geen

Auto-immuun thyreoïditis (aanmaak antistoffen tegen schildklier) (1) AHCA, thyroid statistics, 2017.
Cardiomyopathie (DCM) (hartfalen door een uitgerekte hartspier) (1) Peelman LJ, 2009
Cataract (staar) (3) CIDD
Gelatt et al
IDID
Demodicosis (gevoeligheid voor infectie met Demodex-mijt) (2) CIDD
Peelman LJ, 2009
Elleboogdysplasie - grote hond (aandoening elleboog) (1) Orthopedic Foundation for Animals, 2014, ED
Epitheliale corneadystrofie (aantasting hoornvlies) (3) CIDD
Peelman LJ, 2009
UU
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (2) CIDD
Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
Larynxparalyse (JLPP - juveniele larynx paralyse en polyneuropathie) (verlamming stembanden) (1) Professionals Diergeneeskunde, 2011
Primaire hypothyreoïdie (tekort aan schildklierhormoon) (1) CIDD
Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies) (1) Belknap et al, 2015, genetic ocular disorders
Deel deze pagina