Cardiomyopathie (DCM) (hartfalen door een uitgerekte hartspier)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Benauwdheid, Flauwvallen, Hartfalen, Hartritmestoornissen, Moeite met inspanning, Verhoogde hartslag, Versnelde ademhaling
DNA-test beschikbaar?

Beschrijving

Een cardiomyopathie is een afwijking van de hartspier, ook wel myocard genoemd. Bij de hond is het meest voorkomende type de 'dilaterende cardiomyopathie' (DCM), wat betekent dat de hartspier is uitgerekt (gedilateerd). Het hart heeft hierdoor moeite om het bloed met voldoende snelheid en kracht uit het hart te pompen. Ook kunnen door het uitrekken van de hartspier hartritmestoornissen optreden. Het komt vooral voor bij grote hondenrassen, zowel bij jonge als oude dieren. Niet alle honden hebben verschijnselen, soms treedt flauwvallen of plotselinge sterfte op, vooral door hartritmestoornissen.

DNA-testen, echo en holter-ecg

Bij verschillende hondenrassen zijn DNA-testen beschikbaar voor genmutaties die DCM veroorzaken. Echter de afwezigheid van deze genen is geen garantie dat de ziekte niet ontstaat. DCM wordt veroorzaakt door een grote combinatie van afwijkende genen die nog niet allemaal in kaart zijn gebracht. Een echo van het hart en de holter-ecg geven een momentopname en zijn geen garantie voor de toekomst.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een echo van het hart. Bij de Dobermann is de diagnose zeker in het beginstadium zeer lastig te stellen. Een echo kan een normaal beeld geven terwijl er al een ernstige hartziekte aanwezig is. Een specifieke bloedtest, de proBNP bepaling, kan behulpzaam zijn in het beginstadium van de ziekte, en soms is een holter-ecg meting van 24 uur de enige manier om de diagnose te stellen.

Behandeling

De behandeling, bestaande uit hartmedicatie, is gericht op het bestrijden van de symptomen en de vertraging van de progressie van de aandoening, maar kan de aandoening niet genezen. Als in een vroeg stadium van de ziekte met behandeling wordt gestart, heeft dat voordelen op levensduur en kwaliteit van het leven. Honden met deze aandoening sterven er doorgaans aan.

Deel deze pagina