Auto-immuun thyreoïditis (aanmaak antistoffen tegen schildklier)
Beschrijving
Auto-immuun thyreoïditis is een aandoening van de schildklier waarbij het eigen afweersysteem de schildklier aanvalt. Hierdoor raakt het schildklierweefsel beschadigd en wordt onvoldoende schildklierhormoon aangemaakt. De aandoening ontstaat meestal na 2 jaar leeftijd en wordt vooral gezien bij grote hondenrassen. Er is altijd sprake van een geleidelijke vermindering van de lichamelijke activiteit (de hond heeft weinig zin om te bewegen en slaapt veel) en een verminderde mentale activiteit (de hond is minder alert en minder geïnteresseerd in zijn omgeving). Vaak gaat de hond op zoek naar een warme ligplaats, heeft soms een wat stijve en pijnlijke gang en wordt meestal zwaarder. Ook krijgt hij vaak een wat slome gezichtsuitdrukking en wordt zijn vacht dun en dor, soms zelfs leidend tot kaalheid.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek, eventueel uitgebreid met scans van de schildklier.
Behandeling
De behandeling bestaat uit het levenslang toedienen van medicatie (kunstmatig schildklierhormoon), aangezien de hond deze zelf niet meer voldoende kan aanmaken.
Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen: