Hypofysaire dwerggroei (tekort aan groeihormoon)

Categorie
Hormoonsysteem
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Aantasting levensvatbaarheid, Afwijkend botstructuur van de metafysen, Groeiproblemen, Groeivertraging, Haarverlies, Onvruchtbaarheid
DNA-test beschikbaar?

Beschrijving

Hypofysaire dwerggroei is een aandoening die veroorzaakt wordt door een tekort aan groeihormonen. De hypofyse is een hormoonproducerende klier onderaan de hersenen. Bij honden met hypofysaire dwerggroei is de hypofyse niet goed ontwikkeld, waardoor deze in onvoldoende mate bepaalde hormonen produceert. Eén van deze hormonen is het zogenaamde 'groeihormoon' (GH) dat een belangrijke rol speelt in de groei en verdere ontwikkelingen van het skelet. Door een tekort aan groeihormoon zal het skelet zich onvoldoende ontwikkelen en zal de hond achter blijven in de groei. Dit wordt zichtbaar rond een leeftijd van ca. 4 maanden, waarbij de hond er als een 'dwerg' uit blijft zien. Een ander opvallend verschijnsel is dat deze honden hun puppyvacht langer behouden en uiteindelijk veel minder haar overhouden en dus grotendeels kaal zullen zijn. Daarnaast missen ook andere hormonen, zoals het schildklierhormoon en geslachtshormonen, wat zorgt voor stofwisselingsproblemen en onvruchtbaarheid.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het uiterlijk en de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek in combinatie met de bepaling van de concentratie groeihormoon in het bloedplasma met behulp van een speciale test. Voor bepaalde rassen bestaat er een DNA-test om dragers en lijders op te sporen.

Behandeling

De behandeling is beperkt mogelijk en bestaat uit het toedienen van de hormonen waarvan een tekort is. Ondanks de behandeling worden de meeste honden met deze aandoening niet ouder dan 4 jaar.

Deel deze pagina