Geen uitstel voor verhoging Duitse minimumleeftijd kalvertransport

Kalveren op transport
Tijdens het transport besmetten de jonge kalfjes elkaar met allerlei verschillende bacteriën en virussen

Goed nieuws: er komt geen uitstel voor de Duitse wet die de minimumleeftijd voor kalvertransporten verhoogd! Vorig jaar verhoogde de Duitse Bondsraad de minimum leeftijd voor kalveren op transport van 14 naar 28 dagen. Die wet wordt nu gewoon volgens schema van kracht op 1 januari 2023. Dat is goed nieuws voor de kalfjes!

Onvoldoende weerstand voor transport

De meeste kalfjes gaan op transport als ze twee weken oud zijn. De zuigelingen worden opgehaald bij honderden melkveebedrijven, samengebracht op verzamelplaatsen, en dan overgebracht naar kalverbedrijven. De jonge dieren zijn ontzettend kwetsbaar omdat hun immuunsysteem nog vol in ontwikkeling is. Tijdens het transport besmetten ze elkaar met allerlei verschillende bacteriën en virussen. Veel kalfjes worden daardoor ernstig ziek.

Volgens de Duitse Bondsraad hebben kalveren van vier weken oud wél voldoende weerstand opgebouwd voor transport.

Voorbeeld voor Nederland

Ook dat valt echter te betwisten. Uit onderzoek blijkt dat kalveren vooral ziek worden in de eerste acht weken na aankomst op het kalverbedrijf. Ze zijn het meest kwetsbaar in de eerste drie levensmaanden en zouden dus ministens tot die leeftijd op het melkveebedrijf moeten blijven. Maar daar is de huidige zuivelindustrie niet op ingericht. Melkveehouders vinden die investering in langere huisvesting en zorg voor kalfjes te duur. Die extra onkosten verdienen zij niet terug bij de verkoop van de dieren aan de kalverhouderij.

In Duitsland vroegen melkveehouders om uitstel en meer tijd om te investeren in voldoende stalruimte. Maar daar gaat de Bondsraad gelukkig niet in mee. De nieuwe wetgeving gaat gewoon in op 1 januari 2023, meldt vakblad Veeteelt.nl. De Bondsraad wil het dierenwelzijn beter beschermen en vertrouwt erop dat de melkveehouderij in staat is om zich aan te passen. Daar kan Nederland een voorbeeld aan nemen.

Hervorming kalversector

Wij zouden graag zien dat landbouwminister Staghouwer een stap verdergaat en de minimale transportleeftijd in Nederland verhoogd naar drie maanden. De volgende stap is een fundamentele hervorming van de zuivel- en kalversector. Dan komt er hopelijk een keer een einde aan het jaarlijkse gesleep met honderdduizenden kalfjes van de melkveehouderij naar de kalverhouderij.

De beste oplossing? Stoppen met zuivel, dan weet je zeker dat je niet bijdraagt aan het dierenleed van kalf en koe.

 

Wil je altijd op de hoogte zijn van onze acties voor de kalfjes? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!