Regering maakt geen einde aan transport piepjonge kalfjes

Minister wil transportleeftijd kalveren niet verhogen
Kalfjes die geboren zijn op het melkveebedrijf gaan na twee weken op transport naar de kalvermester. Ze hebben dan nog geen weerstand opgebouwd tegen de ziektekiemen die kalfjes van andere bedrijven met zich meedragen.

Henk Staghouwer is niet van plan te verbieden dat kalfjes van twee weken oud al op transport gaan. Dat schrijft de landbouwminister in een Kamerbrief. Staghouwer geeft toe dat verhoging van de minimale leeftijd zowel wenselijk als mogelijk is, maar vindt dat het transport op Europees niveau geregeld moet worden.

Kalfjes te jong op transport

Kalfjes die geboren zijn op het melkveebedrijf gaan na twee weken op transport naar de kalvermester. Ze hebben dan nog geen weerstand opgebouwd tegen de ziektekiemen die kalfjes van andere bedrijven met zich meedragen. De jonge dieren steken elkaar gemakkelijk aan.

Motie voor verhoging transportleeftijd 

Vorig jaar besloot Duitsland dat kalveren minimaal vier weken oud moeten zijn voordat ze op transport mogen. In antwoord op een motie van Leonie Vestering (PvdD) om het Duitse voorbeeld te volgen, beloofde demissionair landbouwminister Schouten te onderzoeken of een minimumleeftijd van vier weken ook in Nederland mogelijk is.

Minister niet van plan transportleeftijd te verhogen

Het kan, schrijft Staghouwer in de Kamerbrief. De minister zegt zich grote zorgen te maken over het transport van de jonge kalveren. Toch is Staghouwer niet van plan om het Duitse voorbeeld te volgen. Hij wil een in de zomer verwacht Europees advies over het vervoer van jonge kalveren afwachten.

De verhoging van de transportleeftijd zou alleen gelden binnen de eigen landsgrenzen. Jonge kalveren mogen nog wel naar het buitenland vervoerd worden. De minister is bang dat Nederlandse melkveehouders de maatregel zullen omzeilen door kalfjes jonger dan vier weken naar landen om ons heen te sturen.

Is die zorg terecht? Nee. Nederland heeft een enorme kalverhouderij. Jaarlijks worden hier zo’n 1,5 miljoen kalfjes vetgemest en geslacht. Iets meer dan de helft daarvan komt uit de Nederlandse melkveehouderij. Het is voor Nederlandse boeren praktisch onmogelijk om hun jonge kalveren massaal in andere landen kwijt te kunnen.

Betere bescherming van kalfjes

In de scenariostudie Kalverketen, een onderzoek naar verduurzaming van de Nederlandse kalverhouderij in opdracht van het landbouwministerie, wordt voorgesteld om kalveren drie maanden op het melkveebedrijf te houden. En om dat ook te laten gelden voor geïmporteerde kalveren. Minister Staghouwer heeft dit scenario blijkbaar niet meegenomen in zijn onderzoek naar de mogelijkheden om jonge kalveren beter te beschermen. Teleurstellend.

Dier&Recht wil dat kalfjes minstens drie maanden oud zijn voordat ze op transport mogen. Nog beter is het om kalveren hun hele leven op het melkveebedrijf te houden.

Op de hoogte blijven van onze campagnes voor de kalfjes? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!