Een stamboom: geen garantie voor gezondheid, wel grote kans op ellende

Elleboogdysplasie, heupdysplasie, kanker, cardiomyopathie, entropion, chiari malformatie... zomaar een greep uit de honderden erfelijke ziektes bij rashonden
Elleboogdysplasie, heupdysplasie, botkanker, cardiomyopathie, entropion, chiari malformatie: zomaar een greep uit de honderden erfelijke ziektes onder rashonden

Raad van Beheer is de overkoepelende organisatie van rashondenverenigingen, zij heeft in Nederland het monopolie op de uitgifte van stambomen. De brancheorganisatie kwam recent met dé oplossing voor de explosieve stijging van de malafide hondenhandel: voor iedereen een Nederlandse stamboomhond. Maar laat je niet misleiden!

“Iedereen een rashond,” stelt Hildeward Hoenderken, voorzitter van Raad van Beheer, in een interview met Dogzine. Recent voegde Raad van Beheer daar nog aan toe dat we alleen Nederlandse stamboomhonden moeten kopen omdat hier duidelijke regels zouden gelden voor de gezondheid. Die regels zijn inderdaad duidelijk, ze doen alleen weinig voor de gezondheid van rashonden.

Forse inteelt is toegestaan

Een rashond met stamboom is raszuiver en is daarmee per definitie een product van inteelt. De genetische diversiteit onder raszuivere honden is heel klein. Inteelt vergroot de kans op erfelijke ziektes, vermindert vruchtbaarheid, verslechtert het immuunsysteem en leidt tot in het algemeen tot een korter leven.

Duidelijke gezondheidsregels: er zijn geen regels

Raad van Beheer werkt al bijna tien jaar aan een plan om gezondheidsregels in te voeren voor alle rassen: de zogenaamde normenmatrix. Dit project is recentelijk weer uitgesteld omdat de verschillende rasverenigingen het onderling maar niet eens kunnen worden over de uitvoering. De deelnemende partijen zijn vooral verdeeld over het wel of niet opnemen van gezondheids- en gedragsnormen en het tonen van een rood kruis op de stamboom van dieren die hier niet aan voldoen. Er zijn op dit moment dus volstrekt geen gezondheidseisen voor het verkrijgen van een stamboom. En veel fokkers willen dat graag zo houden.

Ken je het ras, dan ken je de aandoeningen

Rashonden lijden vaak aan kenmerkende ziektes. Dierenartsen weten bij voorbaat al welke aandoeningen het meest waarschijnlijk zijn als ze een bepaalde rashond op de behandeltafel krijgen. Ook dierverzekeringen houden rekening met de enorme hoeveelheid erfelijke problemen bij rashonden. De maandelijkse premie kan per ras aanzienlijk verschillen en soms worden specifieke ziektes en aandoeningen zelfs uitgesloten van verzekering.

Raad van Beheer is vooral een commerciële partij

Als brancheorganisatie voor rashonden toont Raad van Beheer opvallend weinig initiatief voor het gezonder maken van zieke hondenrassen. De organisatie beperkt zich voornamelijk tot activiteiten die bijdragen aan het verstrekken van zoveel mogelijk stambomen. Die stambomen leveren de Raad jaarlijks zo’n vier miljoen euro op. De organisatie is dan ook bijzonder terughoudend als het aankomt op regels die de verkoop daarvan kunnen belemmeren.

Ga voor een gezonde kruising of haal een hond uit het asiel

Zoek je een hond? Als je kiest voor een stamboomhond, heb je een garantie op inteelt en dus een grote kans op een puppy met erfelijke aandoeningen. Ga liever eens kijken in het asiel of zoek een gezonde kruising!

Voor objectieve informatie over de ernstige erfelijke aandoeningen die vaak voorkomen bij rashonden, kun je terecht op RashondenWijzer.

Wil je op de hoogte blijven van onze strijd voor gezonde rashonden? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.