Raad van Beheer vindt imago rashond belangrijker dan gezondheid

Drentsche patrijs
De Raad van Beheer beloofde begin 2020 binnen een half jaar regels op te stellen om epilepsie bij rashonden terug te dringen, zoals bij de Drentsche patrijshond. Anderhalf jaar later zijn deze regels er nog steeds niet.

De Raad van Beheer gaat “keihard werken aan het imago van de rashond”, zo is te lezen in tijdschrift Onze Hond. Er moet echter juist keihard gewerkt worden aan de gezondheid!

Gezondheid heeft geen prioriteit

Het is dieptreurig: bij het fokken van rashonden met stamboom heeft gezondheid geen prioriteit. Zo beloofde de Raad van Beheer begin 2020 in Radar binnen een half jaar regels op te stellen om epilepsie bij rashonden terug te dringen – anderhalf jaar later zijn deze regels er nog steeds niet.

Bovendien wordt er al meer dan tien jaar gesproken over een zogenaamde normenmatrix, die gekoppeld zou worden aan de stambomen en de gezondheid van rashonden zou garanderen. Toch is er van de invoering van deze normenmatrix nog altijd geen sprake.

Door inteelt een grote kans op erfelijke ziektes

Binnen een ras zijn alle honden familie van elkaar en binnen die familie wordt gefokt. Hoe sterker de inteelt, hoe meer lijders aan erfelijke ziektes. Om erfelijke ziektes terug te dringen moet de inteelt teruggedrongen worden, en dat is eenvoudig te realiseren.

Raszuiverheid belangrijker dan gezondheid

Wanneer een hond van een bepaald ras gekruist wordt met een ander ras (outcross), wordt de genenpoel groter en worden de dieren gezonder. De Raad van Beheer en de meeste fokkers en rasverenigingen weigeren stelselmatig outcross om rassen te verbeteren. Ze willen het ras ‘zuiver’ houden. Raszuiverheid is voor hen overduidelijk belangrijker dan gezondheid.

Imago belangrijker dan gezondheid

Het is overduidelijk dat de Raad van Beheer zich drukker maakt om imago dan om gezondheid. Zonde, want met een goede gezondheid groeit ook het imago.

Benieuwd naar wat Dier&Recht voor de (ras)honden doet? Bekijk hier onze campagnes.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.