Nieuwe stambomen voor rashonden misleidend

puppy mastiff
De stamboom van een Mastiff krijgt zelfs een groen vinkje als beide ouders lijden aan heupdysplasie.

Een stamboom zegt niets over de gezondheid van een rashond, luidt al jaren de terechte kritiek op de Raad van Beheer die veel geld verdient aan de uitgifte van stambomen. Nu heeft de brancheorganisatie voor fokkers een nieuwe stamboom ontwikkeld met groene vinkjes, de zogenaamde normenmatrix. Maar ook de nieuwe stamboom hecht meer waarde aan economische belangen dan aan de gezondheid van honden.

Een groen vinkje of rood kruis

Even leek het erop dat de nieuwe stamboom eerlijke informatie ging geven over de gezondheid van de ouderhonden. Voor de rashondenfokkerij zouden duidelijke regels komen. Als de ouderhonden aan die regels voldoen, dan krijgt de stamboom van de pup een groen vinkje. Voldoen de ouders niet, dan komt er een rood kruis te staan. Zo zouden gezondere rashonden worden gefokt en zou een koper ook beter kunnen inschatten of een pup gezond is. Dat was het plan…

Stamboomfokkers willen geen rood kruis

De nieuwe plannen gingen echter snel van tafel, Raad van Beheer verklaarde als volgt: “Het rode kruis wordt als erg negatief ervaren, zodat men die stamboom dan eigenlijk liever helemaal niet meer wil en afziet van registratie.” Aangezien de Raad van Beheer met de verkoop van stambomen jaarlijks grofweg 4 miljoen euro binnen harkt, moest de nieuwe stamboom snel het veld ruimen. De opzet met de rode kruisjes stierf een stille dood.

Het groene vinkje is misleidend

Wat betekent dat groene vinkje? Dat verschilt per ras, want de regels voor het groene vinkje worden opgesteld door de fokkers van de rasvereniging en niet door dierenartsen. De grote, zware mastiff bijvoorbeeld krijgt zelfs een groen vinkje als beide ouders lijden aan heupdysplasie (HD-C). Dat betekent dus dat de ouders slechte heupen hebben en de pup die hoogstwaarschijnlijk ook krijgt. Ook de heupen en ellebogen van de Amerikaanse staffordshireterriërs moeten wel worden getest, maar er mag met alle honden worden gefokt. En zo keuren de slagers hier hun eigen vlees.

Laagdrempelige gezondheidsregels

Het groene vinkje is dus geen bewijs van een gezond gefokte pup. Voor ongeveer twee derde van de rassen zijn de regels nog niet eens bekend. Voor die rassen deed de voorzitter van Raad van Beheer, dierenarts Hildeward Hoenderken, een oproep om de gezondheidseisen vooral erg laag te houden zodat er eerder een groen vinkje staat op de stambomen.

Stamboom is commercieel document

Het is duidelijk waarom de nieuwe stamboom door Raad van Beheer een stamboom met een ‘gouden randje’ wordt genoemd. Dat gouden randje verwijst waarschijnlijk naar het verdienmodel van de Raad van Beheer. De stamboom is verworden tot een nietszeggend document waarmee fokkers onwetende consumenten overhalen om een pup te kopen zonder de noodzakelijke informatie te geven over de ouders. De ongezonde rashonden en hun baasjes betalen uiteindelijk de prijs voor dit zieke systeem.

Wil je op de hoogte blijven van onze campagnes voor gezonde honden? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.