Zieke kalfsvleesindustrie geeft kalfjes diarree

kalfsvleesindustrie geeft kalfjes diarree
Het slechte dieet van kalfjes in de kalfsvleesindustrie veroorzaakt chronische maag- en darmstoornissen, zoals diarree.

De kalfsvleesindustrie is een probleemsector met een veel te hoog antibioticagebruik. In het huidige systeem is het praktisch onmogelijk om potentiële ziekteverwekkers buiten de deur te houden. Alle kalfjes worden vroeg of laat ziek. Diarree is de belangrijkste oorzaak van sterfte onder jonge kalveren.  

Risicofactoren

Kalveren die bestemd zijn voor de vleeskalverhouderij worden veel te jong vervoerd van de melkveehouder naar de kalverhouder. Hierdoor raken de dieren ernstig verzwakt. Kalfjes van honderden bedrijven worden bijeengebracht en besmetten elkaar met veel verschillende bacteriën en virussen.

Bij de kalverhouder leven de kalveren op harde, koude roostervloeren. De kalfjes kunnen hun lichaamswarmte nauwelijks op peil houden in de kale stallen. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor ziekten die vaak behandeld worden met antibiotica.

Ongeschikte voeding

De jonge grazers krijgen veel te weinig ruwvoer, zoals gras en hooi, dat de vezels bevat die nodig zijn voor een goede spijsvertering. Dit structurele gebrek aan vezels veroorzaakt chronische maag- en darmstoornissen, zoals diarree.

Bovendien krijgen de kalfjes veel te weinig ijzer. Aangezien ijzer een rol speelt bij de aanmaak van afweerstoffen, verslechtert de toch al lage weerstand van de kalveren nog verder. Ook dit maakt de dieren extra gevoelig voor diarree.

Diarree

Kalveren krijgen vaak diarree in de eerste twee weken na aankomst op het vleeskalverbedrijf, gevolgd door luchtwegproblemen. Uit een onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat het aantal vleeskalveren met maag-darmaandoeningen, waaronder diarree, tussen de vijf en tien procent ligt. Dit zijn 75.000 tot 150.000 kalveren per jaar.

Diarree is de belangrijkste oorzaak van sterfte bij jonge kalveren. Een kalf met diarree verliest in vierentwintig uur twintig procent van zijn lichaamsgewicht. Kalveren die diarree hebben gehad, lopen een groeiachterstand op, zijn vaker ziek en hebben zeventien keer meer kans om luchtwegproblemen te ontwikkelen.

Hervorming nodig

Vleeskalveren worden in hun korte leven zó vaak ziek dat ze meerdere keren behandeld moeten worden met antibiotica. Willen we het antibioticagebruik in de kalverhouderij verminderen, dan zal deze uiterst dieronvriendelijke sector grondig hervormd moeten worden.

Kalveren moeten kunnen leven onder gezonde omstandigheden, met frisse lucht, een goed stalklimaat en een comfortabele ligplaats met bodembedekking. Ze moeten voeding krijgen die past bij de diersoort, zoals gras en hooi.

Vind jij ook dat de kalfsvleesindustrie ziek is? En dat het de hoogste tijd is om dit zieke systeem te hervormen? Onderteken de brandbrief!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker op de campagnes voor landbouwhuisdieren zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!