De vijf hondenrassen die het vaakst getroffen worden door erfelijke epilepsie

IerseSetterHond

Erfelijke epilepsie is een nare ziekte die door inteelt en verkeerd fokken steeds vaker voorkomt. De ziekte betekent levenslang lijden voor hond en baas. Welke rassen lopen het meeste risico?

1. Drentsche patrijshond

Drentsche patrijshonden zijn er het slechtst aan toe: 8 tot 12 procent van deze honden krijgt epilepsie. Fokverenigingen van Drentsche patrijshonden doen niets om inteelt – en daarmee erfelijke epilepsie – terug te dringen. De verenigingen weigeren te fokken met honden van buiten het ras.

Lees het verhaal van Drentsche patrijshond Sproet, die op vierjarige leeftijd overleed aan deze vreselijke ziekte.


Drentsche patrijshond
 

2. Bordercollie

Onder bordercollies komt een zeer ernstige en hevige vorm voor van erfelijke epilepsie voor. 5 procent van de bordercollies lijdt hieraan. De meeste overlijden al voordat ze anderhalf jaar oud zijn. Zo ook bordercollie D’artan.

Border collie

3. Sint-bernard

Erfelijke epilepsie komt ook veel voor onder sint-bernards en ze reageren slecht op specifieke epilepsiemedicatie. Sint-Bernard Benno overleed aan de ziekte. Directe familieleden van hem zijn nog steeds beschikbaar als fokdier. Zij geven mogelijk epilepsie door aan hun pups.

Sint-bernard

4. Nova scotia duck tollinger retriever (toller)

Ook tollers lijden vaak aan erfelijke epilepsie . Zo ook Jody. Haar baasjes deden er alles aan om de epilepsie onder controle te krijgen. Tevergeefs. Toen Jody 4 jaar oud was, moesten ze haar laten inslapen.

Toller puppy

5. Ierse setter

Ierse Setter Sam kreeg al op jonge leeftijd epilepsie. De medische kosten voor onderzoeken en medicijnen liepen al snel hoog op. Gelukkig moest de fokker daar aan meebetalen. Het ging ook hier om erfelijke epilepsie die ook al bekend was bij de voorouders van Sam. De fokker had dus kunnen weten dat er een groot risico was op nageslacht met epilepsie.

Ierse setter

Hier stopt het niet

Er zijn véél meer hondenrassen die bovengemiddeld kampen met erfelijke epilepsie. Zoals de cane corso, de labrador retriever, de Tervuerense herder en de golden retriever. Bekijk hier de lijst van alle rassen waarbij epilepsie voorkomt.

Advies: ga voor een gezonde kruising
Kies niet voor een raszuivere hond. Raszuiverheid betekent inteelt, en inteelt lijdt tot een hoog risico op erfelijke ziektes zoals epilepsie. Bij kruisingen is de kans op erfelijke aandoeningen veel kleiner.

Help mee in de strijd tegen epilepsie!

Jij kunt helpen de frequentie van erfelijke epilepsie bij rashonden terug te dringen. Door niet te fokken met (mogelijke) dragers van epilepsie voorkom je in veel gevallen epilepsie bij pups. Daarom is het belangrijk dat alle rashonden met epilepsie gemeld worden. Dan kunnen hun familieleden uit de fokkerij worden gehaald. Dat zijn immers de (mogelijke) dragers van epilepsie.

Heb jij een hond met epilepsie? Meld deze dan op meld-epilepsie.nl. Samen krijgen we erfelijke pilepsie onder controle!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.