Lieve Sproet, je bent niet oud geworden

Hond Sproet

Drentsche Patrijshond Sproet, het boegbeeld van onze campagne van vorig jaar, is gisteren overleden. Ze leed aan epilepsie, de ziekte die helaas extreem veel voorkomt bij het ras.

Epilepsie een onoverwinnelijke vijand

Soms was ze er weken vrij van. Dan kon ze rennen en spelen als een gewone hond. Tot de aanvallen weer begonnen. Dan lag ze stuiptrekkend op de grond, met schuim om de bek en een wezenloze blik in de ogen. De epilepsie waar Sproet aan leed, is een onoverwinnelijke vijand. Kreeg ze te veel medicijnen, dan werd ze sloom. Kreeg ze te weinig, dan namen de aanvallen toe.

Sproet werd maar vier

Hoewel het juist beter leek te gaan met de epilepsie, ging Sproet de laatste weken snel achteruit. Ze kon haar plas en poep niet meer ophouden en ook eten hield ze niet meer binnen. Ze ontwikkelde een chronische blaasontsteking die niet wilde genezen. Toen de dierenarts binnenkwam om haar te euthanaseren, ging Sproet uit zichzelf op de grond liggen en is ze niet meer opgestaan. Ze was er klaar mee...

Sproet is vier jaar oud geworden.

Outcross is hard nodig, maar rasverenigingen doen niks

Er zijn plannen ontwikkeld om door middel van onder andere outcross het ras weer gezond te maken, maar zolang de rasverenigingen van Drentsche Patrijshonden het niet achter deze plannen gaan staan en de inteelt binnen het ras dus niet vermindert, zullen er meer honden en baasjes lijden onder deze rotziekte. Er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een DNA-test om de ziekte op te sporen, maar die test kan nog jaren op zich laten wachten. De taak van het aanpakken van de inteelt en de zieke foklijnen ligt nu bij de fokkers.

Wij wensen de baasjes van Sproet heel veel sterkte toe. 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)