Rechtszaak Franse Bulldogs: in hoger beroep

Franse Bulldog

Wat gebeurt er als je een hond zonder snuit en staart kruist met een hond zonder snuit en staart? Dan krijg je een hond zonder snuit en zonder staart, dat ligt voor de hand. Toch zegt de NVWA geen criteria te hebben om te kunnen controleren op het fokken met Franse Bulldogs, honden met een extreem platte snuit en te korte staart. Eind april berichtten we al over de rechtszaak die we hierover voeren.

Uiterlijke kenmerken

Veel Franse Bulldogs hebben een te platte snuit, waardoor ze lijden aan ademtekort en oogaandoeningen. Daarnaast hebben ze ook een te korte, gekrulde staart die de oorzaak is van huidontstekingen in dat gebied. De afwijkende, gedrongen bouw van de Franse Bulldog heeft geleid tot het veelvuldig voorkomen van hernia en geboorteproblemen bij dit ras. Toch blijven fokkers doorgaan met het fokken op deze uiterlijke kenmerken.

Hoger beroep

Inmiddels is ons verzoek tot handhaving van een specifieke fokker van Franse Bulldogs afgewezen. Daar hebben we bezwaar tegen aangetekend, dat helaas ongegrond is verklaard. We zijn in hoger beroep gegaan en zitten nu bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De NVWA vertraagt daarbij helaas de rechtsgang door steeds maximaal de tijd te nemen voor haar reacties. Wij laten ons hierdoor echter niet demotiveren.

Help mee

We gaan door totdat de Franse Bulldogs en alle andere rashonden van hun erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken af zijn. Help je ons mee? Doneer dan nu!

Deel dit artikel