Rechtszaak omtrent fokker Franse bulldogs

Franse Bulldog puppy
Foto: Dmitry Kalinin

Dier&Recht gaat onvermoeibaar door met het voeren van rechtszaken omtrent het fokken van rashonden met erfelijke aandoeningen. Vorige week donderdag (16-4-2015) heeft een zitting plaatsgevonden op het ministerie van Economische Zaken. De eis van Dier&Recht was dat de NVWA een fokker van Franse Bulldogs gaat controleren op het naleven van artikel 3.4 Besluit houders van dieren, waarin gesteld wordt dat het fokken met gezelschapsdieren op een wijze waarop het welzijn of de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld, verboden is.

NVWA

De NVWA stelt echter dit wetsartikel nog niet te kunnen handhaven, omdat er nog geen duidelijke criteria voorhanden zouden zijn. Volgens Dier&Recht zijn die criteria bij de Franse Bulldog evident: je hoeft maar naar ze te kijken en dan zie je een hond met een te platte snuit en te korte, gevouwen staart. Het is al lang wetenschappelijk bewezen dat dit soort uiterlijke kenmerken, die in de rasstandaard voorgeschreven zijn, leiden tot aantasting van het welzijn en de gezondheid van de hond. Het fokken van dieren met ernstige erfelijke aandoeningen of schadelijke raskenmerken is al wettelijk verboden. Waarom dus nog langer wachten?

Verdediging fokker

De fokker werd verdedigd door Mr. Ing. Iaira Boissevain, nota bene oud-directeur van de Hondenbescherming. Zij stelde dat Dier&Recht tegen rashonden in het algemeen is. Ook zei ze dat de rasvereniging strenge regels hanteert voor het fokken van Franse Bulldogs, dat de misstanden vooral worden veroorzaakt door het fokken van look-a-likes (rashonden zonder stamboom) en dat de betreffende fokker inmiddels gestopt is met het fokken van Franse Bulldogs.

'Strenge regels' niet afdoende

Dier&Recht is niet tegen rashonden, maar tegen het fokken van zieke (ras)honden. Als de rasvereniging zulke strenge regels hanteert, waarom zijn er dan toch zoveel zieke Franse Bulldogs? Bovendien is er een aanwijsbare oorzaak: de rasstandaard die uiterlijke kenmerken voorschrijft, waardoor honden gezondheidsproblemen krijgen. Het valt met die strenge regels van de rasvereniging ook wel mee: 6 minuten in wandeltempo lopen, waaruit het door de rasvereniging verplichte luchtwegonderzoek bestaat, zegt helemaal niets over het uithoudingsvermogen van een hond. Een onderzoek van de Universiteit Utrecht toont verder aan dat honden met een stamboom weldegelijk ongezonder zijn dan de look-a-likes zonder stamboom. Bij Franse Bulldogs heeft 54% van de honden mét stamboom een erfelijke aandoening tegenover 44% van de honden zonder stamboom. In beide gevallen dus veel te veel, maar dat de honden mét stamboom er het ergste aan toe zijn, is zeer teleurstellend te noemen.

Uitspraak

Het is een goede zaak dat deze fokker in ieder geval is gestopt met zijn fokpraktijken; dat is een succes te noemen. Of is dit alleen om te voorkomen dat de NVWA onderzoek naar hem doet en hem verbaliseert vanwege het overtreden van artikel 3.4 Besluit houders van dieren?

De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Deel dit artikel