Dier&Recht wint rechtszaak tegen labradorfokker

labrador ter illustratie
Joop (niet de labrador op deze foto) kan zijn plas niet ophouden en verliest steeds druppels urine. Hij blijkt de aangeboren afwijking sfinctermechanisme-incontinentie te hebben.

Goed nieuws! Dier&Recht heeft een langlopende rechtszaak gewonnen waarin wij een eigenaar bijstonden van een labrador met een aangeboren aandoening. In 2020 werd al een tussenuitspraak gedaan in de zaak. Doordat de fokker geen bewijs kon leveren, heeft de rechter het voorlopige oordeel omgezet naar een definitief oordeel. Nu staat vast dat de fokker verantwoordelijk is voor de aandoening van de hond. De fokker moet naast de aankoopprijs ook de medische kosten vergoeden.

Incontinente pup

Kort na de koop van labradorpup Joop in augustus 2019 beginnen de problemen. Joop kan zijn plas niet ophouden en verliest steeds druppels urine. In eerste instantie zegt de fokker dat dit komt door de leeftijd van de pup en de nog aan te leren zindelijkheid; daarna door een mogelijke blaasontsteking. Later komt de aangeboren afwijking sfinctermechanisme-incontinentie (SMI) in beeld.

SMI is een aandoening van de binnenste sluitspier van de blaas, waardoor er steeds een kleine hoeveelheid urine uit de blaas lekt. De behandeling bestaat uit medicijnen die de samentrekking van de sluitspier ondersteunen. Als de medicijnen niet goed werken kan een operatie noodzakelijk zijn, maar het effect hiervan is vaak tijdelijk.

Professionele fokker

De fokker zegt dat de teleurgestelde koper Joop mag terugbrengen, hij krijgt dan een nieuwe pup. Die ‘oplossing’ bieden fokkers wel vaker aan, wetende dat de meeste mensen hun dier toch niet willen omruilen. Dat geldt ook voor Joops baasje. Hij is al aan Joop gehecht en wil hem houden.

De koper wil de aankoopprijs van Joop terug. Van een ervaren fokker verwachtte hij een gezonde – en niet een incontinente – pup te kopen. Daarnaast zijn er inmiddels rekeningen van de dierenarts en lopen de kosten waarschijnlijk nog hoger op.

De fokker stelt dat de aandoening van Joop niet aangeboren is en zegt bovendien, om onder verantwoordelijkheid uit te komen, dat hij maar een hobbyfokker is. Dat klopt niet, oordeelt de kantonrechter in de tussenuitspraak op 28 oktober 2020. Hij fokt al vele jaren meerdere nesten per jaar, rekent commerciële prijzen voor de pups en gebruikt schriftelijke koopovereenkomsten. Hij is dus wel degelijk een professionele fokker en dat betekent dat er sprake is van een consumentenkoop. Dit sterkt de positie van de koper, omdat van professionele fokkers meer zorgvuldigheid en deskundigheid mag worden verwacht ten opzichte van de consument.

Aangeboren aandoening

Omdat er sprake is van een consumentenkoop en de aandoening binnen zes maanden na de koop aan het licht is gekomen, moet de fokker bewijzen dat de aandoening pas na de koop is ontstaan en dus niet aangeboren is. De fokker stelt dat de aandoening het gevolg is van een reactie op een antiteken- en vlooienmiddel. Hij wordt in de tussenuitspraak in de gelegenheid gesteld bewijs te leveren voor deze stelling.

Medische kosten en aankoopsom voor rekening van de fokker

Op 30 maart 2022 werd duidelijk dat de fokker hier niet in is geslaagd. De rechter bevestigt dan ook dat er sprake is van een aangeboren afwijking en stelt Dier&Recht in het gelijk. De fokker moet de eigenaar van Joop de aankoopprijs en medische kosten vergoeden. Met Joop gaat het inmiddels goed.

Wil je op hoogte blijven van ons werk voor de honden? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!