Opiniestuk in Trouw: tijd voor verandering in de kalversector

kalfje stal
Vleeskalfjes kunnen niet spelen of dartelen op de harde en gladde roostervloeren in hun stal.

Trouw publiceerde het onderstaande opiniestuk dat onze Robyn Pees schreef in reactie op een eerder geplaatst artikel dat een nogal eenzijdig en positief beeld schetst van de kalversector.

De kalversector moet fors krimpen en grondig hervormen, zo blijkt uit een uitgelekt rapport, opgesteld in opdracht van het ministerie van Landbouw. De weerstand vanuit de kalversector is groot. Trouw nam plaats aan de keukentafel van kalverhouder Dennis voor wat onvervalste sectorpropaganda.

Nooit naar buiten

‘De kalveren wonen hier ruim in grote schuren,’ constateert de journalist. Ruim? Dat valt behoorlijk tegen. In grote schuren? Dat klopt wel. Vleeskalveren leven in kale, gesloten stallen. Ze mogen nooit naar buiten en ze zien nooit een wei. Kalveren zijn sociale kuddedieren, maar met elkaar spelen is vrijwel onmogelijk in de stal. Mest en urine veroorzaken valpartijen op de glibberige betonnen of houten roostervloeren.

Onnatuurlijk dieet

‘Ze ogen ontspannen en verkeren zichtbaar in topconditie,’ aldus de journalist met de kritiekloze blik. Kalverhouder Dennis mag er nog een schepje sectorpropaganda bovenop doen: ‘Hoe gezonder en sterker de kalveren, hoe meer ze opleveren en hoe beter het product.’

Omdat de consument alleen maar blank of rosé kalfsvlees wil, worden de kalveren op een onnatuurlijk dieet gezet. Natuurlijke voeding als gras wordt de jonge herkauwers onthouden. Hun karige rantsoen met een groot tekort aan ruwvoer en ijzer veroorzaakt veel gezondheidsproblemen, zoals pens- en lebmaagaandoeningen, darmstoornissen en bloedarmoede.

De kalveren zijn bovendien enorm vatbaar voor luchtwegaandoeningen. Als ze een paar weken oud zijn worden ze opgehaald bij de melkveebedrijven en bijeengebracht op verzamelplaatsen. Daarna gaan ze op transport naar de kalverbedrijven. Omdat ze allemaal verschillende ziekteverwekkers bij zich dragen, infecteren ze elkaar gemakkelijk. Met hun zwakke afweer maken de kalfjes geen schijn van kans tegen ziektes als longontsteking.

Ziek systeem

“Waarom een systeem dat werkt volledig op zijn kop zetten?”vraagt de kalverhouder zich af. Het antwoord is heel simpel: omdat het een ziek systeem is. Gekenmerkt door ernstig dierenleed, hoge kalversterfte, gezondheidsproblemen en resistente bacteriën als gevolg van overmatig antibioticagebruik. Vleeskalveren worden in hun korte leven zó vaak ziek dat ze meerdere keren behandeld moeten worden met antibiotica.

Grondig hervormen

Het uitgelekte rapport schetst een toekomst waarin niet meer met jonge kalfjes gesleept wordt, kalveren veel langer op het melkveebedrijf blijven en gezonder opgroeien met veel meer aandacht voor hun welzijn. Dat is hard nodig.

Kalveren moeten kunnen leven onder gezonde omstandigheden, met frisse lucht, een goed stalklimaat en een comfortabele ligplaats. Ook moeten ze voeding krijgen die bij ze past, zoals gras en hooi. Het is de hoogste tijd deze uiterst dieronvriendelijke sector grondig te hervormen.

Wil je op de hoogte blijven van onze strijd voor de kalfjes? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker op de campagnes voor landbouwhuisdieren zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!