Oogaandoeningen van kortsnuitige katten zijn niet om aan te zien

Perzische kat met oogaandoeningen

Liefhebbers van kortsnuitige katten zoals de exotische korthaar en de Perzische kat willen het liever niet zien, maar deze dieren hebben bijna allemaal een vreselijk leven. Alleen al de vele oogaandoeningen waar deze dieren gevoelig voor zijn, veroorzaken veel ellende.

Hoe zou het voelen als je ogen te groot zijn voor je hoofd? Alsof je de avond ervoor flink bent doorgezakt, een kater van jewelste. Maar dan elke dag en nacht, want voor een kortsnuitige kat gaat die kater nooit meer weg.

Tranen en knijpen met de ogen

Door de brede, platte kop puilen de ogen uit. De oogleden kunnen vaak niet helemaal dicht, waardoor de ogen uitdrogen en er pijnlijke zweren kunnen ontstaan. Je ziet het als de kat traant en knijpt met de ogen. Vaak zijn er traanstrepen te zien, vochtige sporen vanaf het oog tot naast de neus.

Scheelzien

Veel kortsnuiten kijken scheel (strabismus). De ondiepe oogkassen duwen hun ogen in een afwijkende stand. Strabismus kan ook ontstaan door een waterhoofd, een hersenaandoening die relatief vaak voorkomt bij de pers.

Kapotte traanbuizen

De kanaaltjes voor traanafvoer – die door het bot lopen – zijn door de afwijkende schedelvorm vaak niet goed gevormd. Tranen worden daardoor niet op de normale wijze afgevoerd, maar stromen over de huid en veroorzaken traanstrepen. De constante vochtigheid van de tranenvloed leidt tot huidontstekingen.

Oogzweren

Veel perzen krijgen te maken met pijnlijke zweren op het oog. Niet goed sluitende oogleden en droge ogen, kunnen hier een oorzaak van zijn. Maar oogzweren kunnen ook ontstaan door aandoeningen die het hoornvlies beschadigen. De oogleden van perzen krullen vaak (deels of geheel) naar binnen door overtollige huid (entropion). De haren van het ooglid schuren dan voortdurend tegen het hoornvlies. Door de overtollige huid op de te korte schedel prikken ook de haartjes van de kop- en wanghuid regelmatig in de ogen (trichiasis).

Chronische irritatie van het hoornvlies zorgt voor een corneasequester. Het hoornvlies in het midden van het oog is dan hard en dood. Het vormt daar een dikke, verkleurde laag, die lokale blindheid veroorzaakt. Een sequester geneest heel slecht en is pijnlijk.

Koop geen kortsnuitige kat

Oogaandoeningen zijn helaas niet de enige problemen van kortsnuitige katten. Veel van deze dieren hebben ook aandoeningen aan het gebit en geboorteproblemen. Daarnaast zijn ze vaak benauwd en hebben ze een verhoogd risico op een waterhoofd.

In Nederland is het gelukkig verboden om verder te fokken met dit soort katten. Maar er is nog geen verbod op het kopen en verkopen van Perzische katten. Daarom informeren en adviseren we consumenten. We werken daarbij samen met dierenartsen en (internationale) dierenwelzijnsorganisaties.

Ons dringend advies: koop geen kortsnuitige kat! Meer weten? Lees hier verder!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.