Gebitsproblemen bij de Perzische kat

Pers

Door de ademnood kunnen de Perzen moeilijk eten. De vorm van de kaak en de stand van alle tanden en kiezen verergeren dit alleen maar. De Australische Hale Fraser schreef er een uitgebreid artikel over. Dit zijn de belangrijkste aandoeningen.

Gebitsproblemen

Maloclussie
Perzische katten – zeker de extreme zoals de Peke Face Persians – hebben vaak last van maloclussie. Malocussie betekent dat de onderkaak en de bovenkaak niet goed op elkaar passen. Daardoor kunnen de katten niet goed kauwen.

Dentale crowding en rotatie
Doordat de kaken zowel boven als onder veel te kort zijn, passen niet alle tanden en kiezen netjes op een rij. Vaak staan kiezen dwars in de kaak, of overlappen ze elkaar. Er komt gemakkelijk vuil tussen de tanden en kiezen te zitten. Dit zorgt weer voor tandplaque, tandsteen en pijnlijke ontstekingen.

Traumatische granuloma’s
Door de malocclusie en dental crowding staat alles schots en scheef in de mond en prikken er kiezen of tanden in de slijmvliezen. Dat geeft chronisch pijnlijke ontstekingen in de mond.

Naar de dierentandarts met de kortsnuitige kat!

Heb je een Perzische kat, laat dan in elk geval het gebit eens goed controleren door een dierenarts die veel ervaring heeft met tandheelkunde. Vaak kan die problemen oplossen  door een aantal tanden en kiezen te trekken. Dat scheelt in elk geval veel pijn voor je kat.

Speciaal voor de Pers

Royal Canin maakt al jaren speciale voeding voor de Perzische kat, want dat is hard nodig. Ze leggen uit: “Je Perzische kat heeft een korte kaak. Daarom eet ze op een speciale manier. Ze pakt de voeding met de onderkant van haar tong op.  De brokjes Persian Adult zijn speciaal ontwikkeld voor haar korte kaakje”. En in de folder: “Het speciaal ontworpen amandelvormige brokje heeft het optimale formaat waardoor de Pers het eenvoudig op kan pakken en goed kan kauwen”.

Helaas zijn de afbeeldingen op hun verpakkingen zeer extreem en niet per se een voorbeeld waar de Pers naar toe zou moeten. Sterker nog als je dergelijke katten fokt, overtreed je de wet. Misschien is het harder nodig dat de Pers gezonder wordt, dan dat er bedrijven verdienen aan kattenvoer voor zieke katten en daarmee het probleem in stand houden.

Help de Pers: deel de campagne

Wil jij iets doen voor de Pers? Deel de campagne voor goede fokcriteria met je familie en vrienden.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.