Wanneer is de snuit van een kortsnuitige kat te kort?

Rode langharige kortsnuitige kat

Dat je niet mag fokken met katten die een platte snuit hebben, dat is wel duidelijk. De overheid heeft al verschillende fokkers gestraft die dit toch deden. Maar wanneer is een snuit wel lang genoeg? De Universiteit Utrecht geeft straks duidelijkheid.

Al in maart 2018 zijn er duidelijke fokregels voor honden opgesteld door dierenartsen en specialisten verbonden aan de Universiteit Utrecht. Het afgelopen jaar is hard gewerkt om vergelijkbare regels voor kattensnuiten vast te leggen. Binnenkort verwachten we het rapport daarover. Het wordt hoog tijd, vooral voor fokkers en dierenartsen. Vaak genoeg weten zij niet precies wanneer er wel of niet met een kat gefokt mag worden.

Snuitlengte, neusgaten en oogleden

We verwachten in elk geval normen over neusgaten – dat die open horen te zijn; normen over oogleden – dat die helemaal kunnen sluiten en niet naar binnen krullen; en een richtlijn over hoe lang een neus minimaal zou moeten zijn. Dit om ernstige problemen door een platte snuit te voorkomen. Fokkers kunnen hier alvast rekening mee houden. Katten die hieraan niet voldoen moeten uit de fok.

Kies geen kortsnuitige kat

Ook voor kopers zijn de nieuwe regels een goed signaal. Wees je als koper bewust van het lijden van een kat met een extreem platte snuit. Kijk bij aanschaf van een kortsnuitig kattenras goed naar de ouders. Zijn de neusgaten open? Hebben de ogen geen traanstrepen (kan op oogziekte duiden)? Steekt de neus uit en zit deze niet tussen maar onder de ogen? Let hierop en kies in elk geval nooit voor een kat met een platte kop!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.