Beleid Marktplaats tegen illegale hondenhandel een wassen neus!

Marktplaats draagt bij aan het leed van kortsnuitige honden

Met de campagne ‘Stop de illegale hondenhandel’ roepen we jullie op om bij Marktplaats advertenties te melden van honden die in Nederland niet gefokt mogen worden. Het gaat daarbij om honden die last hebben van de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt, zoals kortsnuitige honden als de mopshond en de Franse en Engels bulldog. Wat doet Marktplaats met alle meldingen van foute advertenties?

Met Marktplaats om tafel

Halverwege november gingen we hierover in gesprek met Marktplaats. We overhandigden een lijst met door ons gemelde advertenties en vroegen het verkoopplatform welke verwijderd waren. Eind december kwam daarop het teleurstellende antwoord:

 “In het geval van de advertenties die jullie ons in het Excelbestand hebben aangeleverd, zijn advertenties verwijderd om twee redenen.

  • De gebruiker heeft ze zelf verwijderd.
  • De advertentie was in de verkeerde rubriek geplaatst en is daarom verwijderd.”

Geen enkele foute advertentie is verwijderd

Met andere woorden: Marktplaats verwijdert geen enkele advertentie van honden die niet in Nederland gefokt mogen worden.

Handelaren adverteren zelfs met de illegaliteit van deze honden om kopers te lokken. “I.v.m. het fokverbod in Nederland gaat het erg snel, dus wees er snel bij” is te lezen in diverse advertenties. Zelfs deze advertenties worden toegestaan op Marktplaats.

Marktplaats draagt bij aan dierenleed!

Marktplaats draagt hiermee bij aan het in stand houden én bevorderen van dierenleed. Al deze pups met veel te korte snuiten en afgesloten neusgaten krijgen immers een leven vol benauwdheid en andere aandoeningen.

Wil je op de hoogte blijven van onze gesprekken met Marktplaats? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.