Libelle prijst zieke kattenrassen aan

main coons
De Maine Coon ziet er prachtig uit maar het ras wordt geteisterd door erfelijke aandoeningen.

Onlangs publiceerde Libelle een overzicht met 11 éxtra knuffelige kattenrassen. De redactie realiseert zich waarschijnlijk niet dat veel van die rassen lijden onder een rits aan erfelijke aandoeningen.

Knuffelige Ragdoll en Maine Coon lijden aan hartfalen

De Ragdoll en Maine Coon hebben bovengemiddeld last van erfelijk hartfalen. Hartfalen kan sloomheid (meer slapen), verlamming van de achterpoten en zelfs plotselinge sterfte veroorzaken. Ragdolls krijgen bovendien regelmatig last van nierfalen door cystenieren. Dit blijft vaak lang onopgemerkt maar uiteindelijk drinkt en plast de kat vaak meer en vermagert deze sterk. Kijk op RaskattenWijzer voor andere aandoeningen bij de Ragdoll en Maine Coon.

ragdoll
De populaire ragdoll is helaas geen gezonde kat

Abessijn heeft groot risico op nierfalen

Ook de Abessijn heeft een behoorlijk risico op nierfalen, door de erfelijke aandoening amyloidose. Een kat met nierfalen zal in een vergevorderd stadium vermageren, weinig eten, eventueel meer drinken en plassen en ernstig verzwakken. Uiteindelijk sterft het dier eraan.

Scottish fold betaalt hoge prijs voor ‘schattige’ gevouwen oren

De gevouwen oren van de Scottish fold zijn een gevolg van een ernstige kraakbeenziekte. Daarom mag je nooit fokken met twee Scottish folds, maar wordt er altijd gekruist met een kat van een ander ras. Maar ook de katten uit deze kruisingen lijden aan de pijnlijke kraakbeenaandoening die bovendien ook tal van gewrichtsproblemen veroorzaakt. Het fokken van Scottish folds wordt gelukkig in steeds meer landen verboden.

scottish fold
De 'schattige' oortjes van de Scottish fold zijn een symptoom van een ernstige kraakbeenaandoening

Een kat zonder staart of vacht is gehandicapt

Tot slot is ook de Amerikaanse bobtail zonder staart natuurlijk verminkt en veel minder mobiel dan een kat met een staart. Dit geldt ook voor de Peterbald, die geen vacht of snorharen heeft. Die kat mist een groot deel van de zintuigelijke waarneming en kan ook minder goed communiceren met soortgenoten. Ook beschermt de vacht een kat tegen verwondingen en verbranding door de zon.

Gezondheid is belangrijker dan uiterlijk

Katten zelf hebben geen enkel voordeel bij een afwijkend uiterlijk of een specifieke persoonlijkheid; het zijn mensen die daarvoor kiezen. Voor dierenartsen is het duidelijk: koop een gezonde kat en geen dier met een afwijkend uiterlijk of erfelijke aandoeningen. Wil je perse een kat om mee te knuffelen? Koop dan een pluche kat.

RaskattenWijzer informeert (aanstaande) katteneigenaren over de erfelijke ziekten die veelvuldig voorkomen bij raskatten. Zo kunnen kopers weloverwogen kiezen voor de aanschaf van een gezonde kat. Meer lezen? Check onze tips en adviezen.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)