Tips en advies bij de aanschaf van een kat

Kat met kitten

Een echte kattenliefhebber kiest voor een kat die gezond is, en waar hij van kan genieten. Niet voor een zwak modekatje om mee te pronken. Een echte dierenliefhebber is niet dom, informeert zich goed en trapt niet in geruststellende verhalen van fokkers of het schattige uiterlijk van een kat. Realiseer je goed dat jij kan voorkomen dat er nog meer zieke (ras)katten op de wereld komen.

Tips voor de aanschaf van een kat

 1. Bij raskatten is meer sprake van inteelt, ze kampen met meer schadelijke raskenmerken en erfelijke aandoeningen, en ze leven vaak korter dan niet-raskatten. Kies liever voor een niet-raskat of een kruising.
   
 2. Kijk eerst eens in de Nederlandse asielen. Heel veel gezonde en sociale katten wachten daar op een nieuw thuis.
   
 3. Verdiep je in wat een kat nodig heeft om gelukkig te zijn, en zorg dat je daaraan kan voldoen. Op websites van kattengedragstherapeuten staat vaak goede informatie over het opvoeden en huisvesten van je kat. Zo kun je veel probleemgedrag voorkomen. Klik hier voor meer informatie over gedragstherapeuten. Kies je een kitten, let er dan op dat er voldoende aandacht is besteed aan de socialisatie van het dier. Lees hierover meer in de nieuwsbrief over het opvoeden van je kitten.
   
 4. Kies je toch voor een raskat, neem dan de volgende aanbevelingen serieus:
  1. Check van tevoren op de RaskattenWijzer welke erfelijke aandoeningen er voorkomen bij het ras van je keuze, en welke medische kosten je erbij kan verwachten. Vraag naar de gezondheid van de ouderdieren, en vraag welke testen er gedaan zijn.

  2. Besef dat veel screeningsonderzoeken en DNA-testen niet de garantie kunnen bieden dat er geen erfelijke aandoeningen zullen ontstaan.

  3. Een stamboom zegt alleen iets over de afstamming van de kat, dus wie de ouderdieren en voorouders van de kat zijn, maar is geen garantie voor gezondheid. Dat fokkers lid zijn van een raskattenvereniging, zegt niet zo veel; ze behartigen te vaak alleen de belangen van de fokkers en niet van de katten.

  4. Laat je vóór de aanschaf adviseren door een deskundige, ook al kost dit wat geld. Dat kan een dierenarts zijn. Deze kan onder andere adviseren wat voor type kat bij je past, en beoordelen of de door jou gekozen kat op een gezonde manier is gefokt.

  5. Neem de tijd. Beslis niet te snel. Een goede fokker zal het niet erg vinden dat je er even over wilt nadenken. Moet je erg snel beslissen, dan klopt er vaak iets niet.

 5. Lees het koopcontract van tevoren zorgvuldig en vraag eventueel iemand met juridische kennis hier ook naar te kijken. Met betrekking tot het koopcontract dien je met name aandacht te besteden aan de volgende aspecten:
   
  1. Sommige fokkers willen het koopcontract en andere papieren pas geven op het moment dat je de kat komt ophalen. Trap daar niet in! Vraag ruim voor de koop de koopovereenkomst op.

  2. Bestudeer de garantiebepalingen en uitsluitingsclausules. Zijn bijvoorbeeld bij het betreffende kattenras veel ziektes uitgesloten van garantie, dan deugt er iets niet.

  3. In sommige koopcontracten wordt openlijk toegegeven dat er een grote kans is op een erfelijke aandoening. De reden waarom dit zo in het contract staat, is dat je er dus van op de hoogte bent en geen schadevergoeding meer kunt eisen als de kat inderdaad ziek is geworden. Zo’n kat moet je zeker niet aanschaffen!

 6. Hoe kun je wel weten of je een gezonde kat aanschaft?
  1. Helaas, als de dierenarts van de fokker een gezondheidsverklaring van een kitten afgeeft, dan zegt dat niet zo veel. Het is een momentopname van een heel jong dier en zegt meestal weinig over de toekomst of over erfelijke aandoeningen.
   Sommige dierenartsen werken (te) nauw samen met fokkers. Neem bij twijfel contact op met jouw eigen dierenarts.

  2. Er zijn verschillende kitten-checklists op het internet te vinden. Malafide fokkers lezen deze checklists echter ook en passen hun verkooptactiek aan de checklists aan.

  3. Helaas is het zo dat de controle op fokkers en handelaren in Nederland sterk te wensen overlaat. Het is buitengewoon lastig om een gezonde raskat aan te schaffen. Vandaar nogmaals ons advies: koop een niet-raskat. Dan loop je veel minder risico. Gewone katten zijn relatief gezond.

 7. Het kitten moet gechipt en gevaccineerd zijn. Dat staat in het dierenpaspoort of het vaccinatieboekje dat je bij je kitten hoort te krijgen. Bestudeer de gegevens goed en vraag eventueel een kopie aan, om met een deskundige, zoals jouw eigen dierenarts, te overleggen.
   
 8. Overweeg een dierenverzekering voor medische kosten, en controleer of bij het betreffende kattenras veelvoorkomende erfelijke aandoeningen uitgesloten zijn van vergoeding. Als dat zo is, dien je extra alert te zijn.
   
 9. Wil je op de hoogte blijven van de misstanden binnen de raskattenwereld, meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Dier&Recht en volg ons op social media. Wil je ons helpen de raskatten weer gezond te krijgen? Doneer nu. Namens de raskatten, bedankt!
Deel deze pagina