Kamervragen over gebrek aan handhaving bij foute fokkers

Kamervragen over gebrek aan handhaving bij foute fokkers

Fokkers van kortsnuitige honden en mismaakte designerkatten overtreden de wet, maar hebben sinds maart volledig vrij spel, zo onthulde Dier&Recht begin december. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weigert vanwege het coronavirus om controles uit te voeren bij de fokkers thuis. Partij voor de Dieren (PvdD) stelt Kamervragen naar aanleiding van dit nieuws.

Geen handhaving tegen malafide fokkers

Stichting Dier&Recht diende in 2020 meerdere handhavingsverzoeken in tegen fokkers van kortsnuitige honden, kortsnuitige katten en bambino sphynx katten. Het fokken van deze dieren is namelijk in strijd met de wet. Begin december bleek echter dat de NVWA alle handhavingsverzoeken uitstelt tot medio 2021.

Kamervragen over handhavingscapaciteit

Naar aanleiding van ons bericht stelt de PvdD nu Kamervragen aan minister Schouten. Daarin vraagt PvdD-lid Wassenberg waarom de NVWA ruim negen maanden na het begin van de eerste lockdown nog steeds geen protocol heeft ontwikkeld om op een veilige manier thuisfokkers te controleren.

Genoeg alternatieve controles mogelijk

Wassenberg wijst erop dat de wet ook tijdens de coronacrisis gehandhaafd moet worden, en vraagt de minister waarom handhavers in coronatijd geen huisbezoeken kunnen uitvoeren.

Zoals Dier&Recht al schreef zijn er genoeg mogelijkheden om te controleren zonder fysiek contact. Denk bijvoorbeeld aan controles in de buitenlucht, het opvragen van dierenartsenverklaringen, of het uitvoeren van controles aan de hand van foto’s of videobeelden. 

Ernstig dierenleed

Tenslotte vraagt de PvdD of de minister ook van mening is dat de aankondiging van de NVWA om alle handhavingsverzoeken uit te stellen tot medio 2021 alle foute fokkers vrij spel geeft en daarmee ernstig dierenleed faciliteert.

Ook Dier&Recht wees hier al eerder op. Door niet te handhaven, geeft de NVWA immers het signaal af dat het doelbewust fokken van gehandicapte dieren voorlopig nog ongestraft blijft. We zijn dan ook benieuwd naar de antwoorden van minister Schouten en houden je hiervan op de hoogte.

Help mee tegen de illegale fokkerij

Ook jij kunt helpen om een einde te maken aan deze illegale fokkerij. Koop geen kortsnuitige hond of kat, en ook geen kat zonder haar of met korte pootjes. Je kunt ook helpen door advertenties van illegaal gefokte honden melden bij Marktplaats.

Wil je meer doen? Als onafhankelijke stichting kan Dier&Recht alleen haar werk doen dankzij de steun van particuliere donateurs. Elk bedrag is welkom!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!