NVWA weigert controles bij foute fokkers

Franse bulldog pup

Fokkers van kortsnuitige honden en mismaakte designerkatten overtreden massaal de wet, maar hebben sinds maart dit jaar volledig vrij spel. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weigert vanwege het coronavirus om controles uit te voeren bij de fokkers thuis. Nu de NVWA aangeeft niet te handhaven, kunnen malafide fokkers ongestraft hun illegale praktijken voortzetten. Hierdoor zijn dit jaar al honderden pups gefokt die in strijd zijn met de wet.

Geen handhaving tegen malafide fokkers

Sinds maart van dit jaar ligt de wetshandhaving voor het fokken met gezelschapsdieren vrijwel stil. Stichting Dier&Recht diende in 2020 meerdere handhavingsverzoeken in tegen fokkers van kortsnuitige honden, kortsnuitige katten en bambino sphynx katten. Het fokken van deze dieren is in strijd met de wet. Ook vanuit de politiek klinkt de roep om streng op te treden tegen malafide fokkers. Maar de NVWA stelt alle handhavingsverzoeken uit tot medio 2021, de toezichthouder claimt niet te kunnen controleren vanwege het coronavirus.

Honderden illegaal gefokte dieren

Dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht: “Het is volstrekt onacceptabel dat fokkers ongestoord zieke honden en katten blijven fokken, terwijl ze weten dat het fokken van deze mismaakte dieren verboden is. Door niet te handhaven, geeft de NVWA het signaal af dat het doelbewust fokken van gehandicapte dieren nog altijd ongestraft blijft.”

In 2020 werden tot nu toe 248 Franse bulldogs, 87 mopshonden en 71 Engelse bulldogs met stamboom gefokt. Het fokker daarvan was in strijd met de wet, de veel te korte snuit van deze rashonden veroorzaakt tal van ernstige gezondheidsklachten. En dan weten we nog niet eens hoeveel kortsnuitige dieren er zijn gefokt zonder stamboom.

Genoeg alternatieve controles mogelijk

De hele maatschappij wringt zich in allerlei bochten om zo goed mogelijk te blijven functioneren tijdens de coronacrisis. De NVWA daarentegen maakt zich er gemakkelijk vanaf, en dat terwijl er talloze mogelijkheden zijn om te controleren zonder fysiek contact. Denk bijvoorbeeld aan controles in de buitenlucht, het opvragen van dierenartsenverklaringen, of controles uitvoeren aan de hand van foto’s of videobeelden.

Help mee tegen de illegale fokkerij

Jij kunt helpen om een einde te maken aan deze illegale fokkerij. Koop geen kortsnuitige hond of kat, en ook geen kat zonder haar of met korte pootjes. Je kunt ook helpen door advertenties van illegaal gefokte honden en katten te melden bij Marktplaats. Wil je meer doen? Als onafhankelijke stichting kan Dier&Recht alleen haar werk doen dankzij de steun van particuliere donateurs. Elk bedrag is welkom!

Deel dit artikel