Strengere naleving op fokverbod Scottish fold

scottish fold kitten
De opvallende gevouwen oren van de Scottish fold zijn een symptoom van een erfelijke groeistoornis.

De NVWA gaat per direct strenger controleren op het fokverbod voor de Scottish fold en kruisingen daarvan. Na een handhavingsverzoek van Dier&Recht is onlangs de eerste officiële waarschuwing uitgedeeld aan een kattenfokker.

Scottish folds of vouwoorkatten zijn katten met naar voren gevouwen oren. Ze zijn erg populair vanwege hun opvallende uiterlijk. De meeste mensen weten echter niet dat die gevouwen oren ontstaan door een erfelijke groeistoornis van het kraakbeen; osteochondrodysplasie. Deze aandoening beperkt zich niet tot de oren, maar verzwakt het kraakbeen in het hele lichaam van de kat. Dit kan leiden tot misvormde poten en pijnlijke gewrichtsontstekingen. Het fokken van deze katten is dan ook verboden. Het verbod geldt ook voor het fokken van kruisingen, omdat deze naast de gevouwen oren ook de pijnlijke gewrichten kunnen erven.

Handhaving NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stuurde afgelopen anderhalf jaar ruim 700 brieven naar fokkers en handelaren van Scottish folds die op Markplaats adverteerden om ze te informeren over het verbod. De controlerende instantie gaat vanaf nu ook over tot handhaving. Fokkers die actief blijven, kunnen een bezoek van de NVWA en een boete van 1.500 euro tegemoet zien.

Dier&Recht is blij met de recente acties van de NVWA. Helaas kijken veel mensen bij de keuze voor een huisdier alleen maar naar het uiterlijk van het dier. De oren van de Scottish fold zien er misschien ‘schattig’ uit de kat betaalt een hoge prijs voor zo’n afwijkend uiterlijk.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.