Hoe verloopt de rechtszaak tegen VanDrie?

kalfje
30 uur zonder voeding of rust is veel te lang voor de piepjonge kalfjes

Dier&Recht start een rechtszaak tegen het miljardenbedrijf VanDrie Group om een einde te maken aan het jaarlijkse transport van tienduizenden kalfjes uit Ierland. Met deze dieronvriendelijke transporten overtreedt kalverslachter VanDrie de Europese regels. Dat moet stoppen!

Wil jij ook dat dit kalverleed stopt? Sluit je aan bij de rechtszaak!

Schriftelijk verzoek

Begin dit jaar stuurden we VanDrie een brief over de vastgestelde overtredingen van de Europese Transportverordening. We wijzen het bedrijf erop dat de kalfjes tijdens de lange transporten tussen Ierland en Nederland structureel te weinig rust en veel te lang geen melk krijgen. We vragen VanDrie om te stoppen met de import van Ierse kalfjes.

In een reactie op ons verzoek vraagt VanDrie om enkele maanden uitstel. Na het vertrek van hun woordvoerder zou het internationale bedrijf met zo'n 2.500 medewerkers niemand in dienst hebben die met ons in gesprek kan gaan. Ondertussen blijven ze onverminderd doorgaan met de illegale transporten.

Dagvaarding

Met elk kalfje dat VanDrie uit Ierland importeert, overtreedt het bedrijf de wet. Volgens de Europese Transportverordening moeten kalveren na maximaal 9 uur in de vrachtwagen 'gedrenkt en gevoerd worden'. Aangezien het niet mogelijk is om de dieren van warme melk te voorzien in de vrachtwagen, moeten ze daarvoor worden uitgeladen. Na maximaal 19 uur moeten de kalveren opnieuw worden uitgeladen, nogmaals voeding en water krijgen en tenminste 12 uur rusten. Maar op de boot naar Frankrijk kunnen de kalven niet worden uitgeladen. Tegen de tijd dat Ierse kalfjes de eerste Franse rustplaats bereiken, hebben ze al 30 uur lang geen voeding of rust gekregen. Dat is veel te lang voor deze piepjonge dieren die onder natuurlijke omstandigheden om de paar uur bij hun moeder zogen. Veel dieren worden ziek en sommige sterven onderweg.

Hoog tijd dus om VanDrie ter verantwoording te roepen. Soeverein Advocaten heeft voor ons een dagvaarding opgesteld. Dat is een officiële, schriftelijke oproep aan VanDrie, om voor de rechtbank te verschijnen. Daarin stellen we dat VanDrie kalfjes importeert uit Ierland terwijl ze heel goed weten dat die transporten de regels overtreden. In de dagvaarding eisen we dat VanDrie daar per direct mee stopt. We wachten nu tot de rechtbank een datum geeft voor de rechtszaak.

Rechtszaak

In de rechtszaak leggen we aan de rechter uit dat VanDrie de wet overtreedt, en waarom dat zo snel mogelijk moet stoppen. VanDrie mag daarna reageren op onze dagvaarding en dan mogen wij weer reageren op hun verweer. Pas daarna volgt de inhoudelijke zitting, het duurt dus nog wel even voordat er een uitspraak komt.

Uitspraak

We hopen dat de rechtbank ons gelijk bevestigt en VanDrie verbiedt om nog langer kalfjes uit Ierland te importeren. We vragen de rechter om een last onder dwangsom, zodat VanDrie een grote boete krijgt voor ieder Iers kalf dat ze daarna nog importeren. Hoe meer medestanders zich aanmelden voor de rechtszaak, hoe meer we VanDrie duidelijk maken dat ze moeten stoppen met deze dieronvriendelijke transporten.

Wil jij ook een einde maken aan dit kalverleed? Sluit je aan bij de rechtszaak!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!