Goed nieuws! Tweede Kamer wil Europese import en productie PMSG zo snel mogelijk stoppen

Minister zet zich in voor IJslandse bloedpaarden
Het vruchtbaarheidshormoon PMSG wordt gewonnen uit het bloed van drachtige merries. Foto: Animal Welfare Foundation.

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een Europees verbod op de import en productie van PMSG. Eerder zei minister Staghouwer dat hij de mishandeling van IJslandse bloedpaarden onacceptabel vindt, maar dat nieuwe dierenwelzijnsnormen voor producenten pas in 2025 kunnen worden ingevoerd. We zijn blij dat de Tweede Kamer het nu met ons eens is dat deze gruwelijke praktijken niet nog eens drie jaar mogen plaatsvinden!

Motie voor sneller verbod aangenomen

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) herinnerde zijn collega's eraan dat de vorige regering al had beloofd zich in te zetten voor een verbod op de import en productie van PMSG. Uiterlijk in 2021 zouden nieuwe dierenwelzijnsnormen voor producenten van PMSG van kracht worden, maar dat is nog steeds niet gebeurd. De motie van zijn partij om deze nieuwe regels nu zo snel mogelijk in te stellen werd vorige week met een ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. 

IJslandse paarden gruwelijk mishandeld

PMSG is een vruchtbaarheidshormoon dat in de Europese vee-industrie wordt gebruikt om de vruchtbaarheid van varkens en koeien te verbeteren. Dit hormoon wordt gewonnen uit het bloed van drachtige paarden. Undercoverbeelden onthullen dat dit bloed op IJslandse ‘bloedboerderijen’ met grof geweld wordt afgetapt.

Brandbrief Dier&Recht voor Europees verbod

Vorige maand schreef de minister al in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren dat elke praktijk waarin dieren worden mishandeld onacceptabel is. In die vragen wees de politieke partij de minister onder meer op onze recente brandbrief over de IJslandse paarden. Met die brief vroegen we de minister en de Europese Commissie om de oproep te steunen waarin het Europees Parlement vraagt om een import- en productieverbod van PMSG.

Nieuwe regels in 2025 mogelijk

Volgens de minister is het nu niet mogelijk om de import en productie van PMSG te verbieden, omdat in de regels voor producenten van diergeneesmiddelen geen dierenwelzijnseisen zijn opgenomen. Staghouwer beloofde zich in te zetten om Europese dierenwelzijnsnormen als eis op te nemen bij de eerstvolgende aanpassing van deze regels. Die aanpassing staat nu gepland voor januari 2025.

Dier&Recht: bescherm IJslandse paarden zo snel mogelijk

We zijn blij dat de Tweede Kamer het met ons eens is dat deze gruwelijke praktijken zo snel mogelijk moeten stoppen. Tegelijkertijd vrezen we dat de aangekondigde aanpassing mogelijk niet genoeg is om de import en het gebruik van PMSG in Europa helemaal te stoppen. Zo is het in de praktijk bijvoorbeeld lastig om controles uit te voeren bij buitenlandse producenten. Om paarden zo goed mogelijk te beschermen tegen deze gruwelijke praktijken blijven wij strijden voor een volledig verbod op PMSG!

Blijf via de nieuwsbrief op de hoogte van onze acties voor de bloedpaarden!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.