Goed nieuws: houdverbod voor dierverwaarlozers een stap dichterbij!

risicobedrijf
Op een zogenoemd 'risicobedrijf' worden dieren structureel mishandeld en verwaarloosd.

In Nederland worden op honderden veehouderijen jaarlijks duizenden dieren structureel mishandeld en verwaarloosd. Met de campagne ‘Sluit de probleemstallen’ strijdt Dier&Recht al langere tijd voor een houdverbod voor deze zogenoemde ‘risicobedrijven’. En met succes! Vorige week is het wetsvoorstel waarmee langdurige dierverwaarlozers een zelfstandig houdverbod van 10 jaar kan worden opgelegd, goedgekeurd door de ministerraad. Een betere wettelijke bescherming van dieren is hierdoor weer een stap dichterbij.

Op dit moment blijven boeren die hun dieren mishandelen bijna altijd onbestraft. Uit onderzoek van Dier&Recht blijkt dat de NVWA niet in staat is om de verwaarlozing op risicobedrijven effectief te bestrijden. De daders komen bijna altijd weg met een waarschuwing of een voorwaardelijke straf.

Houdverbod van 10 jaar voor dierenmishandeling

Met het nieuwe wetsvoorstel ‘Aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing’ kan straks eindelijk harder worden opgetreden tegen langdurige dierverwaarlozers. In het wetsvoorstel wordt namelijk geregeld dat een rechter een verbod op het houden van dieren niet alleen als voorwaardelijke straf, maar ook als zelfstandige maatregel kan opleggen.

Dit betekent niet alleen dat het houdverbod straks in meer gevallen kan worden opgelegd, maar ook dat deze per direct in kan gaan. Hierdoor kunnen na een veroordeling de verwaarloosde dieren meteen worden beschermd tegen de dader. Zo wordt voorkomen dat de veroordeelde in afwachting van het hoger beroep, de mishandeling of verwaarlozing nog jarenlang kan voortzetten.

Dieren worden beter beschermd met nieuwe wet

Naast een houdverbod kan de rechter straks ook een gebiedsverbod opleggen, om te voorkomen dat de dader zelfs maar in de buurt van mogelijke slachtoffers kan komen. Ook wordt het met de nieuwe wet mogelijk om niet alleen personen, maar ook complete bedrijven steviger aan te pakken.

“Het kan ook voorkomen dat bedrijven, zoals veehouderijen of dierenwinkels, niet goed zorgen voor de dieren die onder hun zorg vallen. Nu kunnen die bedrijven worden stilgelegd als de gezondheid van mens of dier in gevaar is. Met het nieuwe wetsvoorstel kan dit ook kan als het welzijn van dieren wordt geschaad, bijvoorbeeld door ondervoeding of slechte verzorging,” zo valt te lezen in het nieuwsbericht van de overheid. 

Wetsvoorstel moet nog door Tweede en Eerste Kamer

Het zal helaas nog even duren voor deze wet daadwerkelijk wordt ingevoerd. Het wetsvoorstel is nu eerst naar de Raad van State gestuurd. Dit adviesorgaan van de regering kijkt of het wetsvoorstel uitvoerbaar is en niet in strijd is met de Grondwet.

Vervolgens wordt over het voorstel eerst in de Tweede Kamer en daarna in de Eerste Kamer gedebatteerd en gestemd. De wet gaat pas in als het wetsvoorstel in beide Kamers is aangenomen.

Wil jij ook dat elke politicus straks voor dit wetsvoorstel stemt? Laat je stem horen en teken onze petitie!

Deel dit artikel
Erik Peschier

Dieren hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving geëxploiteerd als gebruiksartikel of ter vermaak van de mens. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige (voedsel)systeem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.