Hardleerse boer opnieuw voor de rechter voor verwaarlozing dieren

risicobedrijf
Niet de stal uit dit artikel. Foto van Jo-Anne McArthur / We Animals

Een 51-jarige rundveehouder uit Garrelsweer stond deze week voor de zoveelste keer voor de rechter voor de ernstige verwaarlozing van dieren op zijn bedrijf. De NVWA constateerde het afgelopen jaar tijdens drie aparte inspecties dat de dieren slecht werden verzorgd. De man kreeg al eerder boetes in 2018 en in 2020, maar mocht toen gewoon doorgaan met zijn bedrijf. 

Geen voeding en dode kalveren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde deze boer het afgelopen jaar drie keer en vond bij iedere inspectie misstanden. Zo hadden de 166 runderen op het bedrijf onvoldoende toegang tot voer. De dieren stonden tot hun enkels in de mest en bij een van de controles lagen er zelfs twee dode kalveren tussen de runderen. Een kadaver lag er al zo lang dat er maden krioelden over het lichaam.

Niet in staat voor dieren te zorgen

“Deze boer is niet in staat om voor zijn dieren te zorgen”, zei de officier van justitie. De rechtbank lijkt tot dezelfde conclusie te komen. Tijdens de zitting vroeg een van de rechters aan de boer of het niet tijd is een ander vak te kiezen. “Het lukt u niet. Het is zonde als wij met een streng oordeel komen en u niet tijdig uw bakens verzet”, waarschuwde hij de boer.

Eerder de fout in

In 2018 en in 2020 is de veehouder ook al beboet voor vergelijkbare overtredingen. In 2020 kreeg hij een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf opgelegd voor een halfjaar. Het Openbaar Ministerie wil dat die stillegging nu alsnog van kracht gaat. Daarnaast moet het bedrijf nog een extra jaar stil komen te liggen. De officier van Justitie eist ook een werkstraf van 180 uur.

Verbijsterend genoeg had de veehouder hier niet op gerekend. Tijdens de zitting liet hij weten dat hij had verwacht nog een kans te krijgen. De rechtbank doet op 15 maart uitspraak.

Structureel dierenleed

Er zijn honderden van dit soort risicobedrijven in Nederland. Het structurele dierenleed op deze boerderijen is enorm. Toch gaan er vaak jaren overheen voordat de dieren uit hun ellendige situatie worden bevrijd. Zo creperen onnodig veel dieren bij boeren die structureel de wet overtreden omdat ze simpelweg niet in staat zijn om voor dieren te zorgen. Dit alles onder het toeziend oog van de NVWA.

Hier móét een eind aan komen. Wil jij ook dat minister Schouten veel sneller en beter ingrijpt bij ernstige dierverwaarlozing? Teken nu de petitie!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!