Succes! Minister grijpt in bij fokkers van kortsnuitige Perzen

Pers

Twee kattenfokkers moeten per direct stoppen met het fokken van kortsnuitige Peke Face Perzen. De NVWA heeft naar aanleiding van twee handhavingsverzoeken die wij hebben ingediend een overtreding van de wet vastgesteld. Fokkers moeten daarom hun fokbeleid aanpassen.

Doorgefokte katten

Wij strijden al een tijd om een eind te maken aan de schadelijke aandoeningen waaronder veel katten lijden. De Peke Face Pers is een goed voorbeeld waaruit blijkt hoe ver fokkers gaan met het fokken van dieren met een ziekmakend uiterlijk. De trend van een extreem korte schedel is steeds populairder vanwege het ‘schattige’ korte snuitje, maar veroorzaakt extreme gezondheidsproblemen.

Katten de dupe

Deze katten hebben een ingedeukte, afgesloten neus en zeer korte snuit, waardoor ze benauwd zijn. De ogen zijn zo groot gefokt dat de oogleden niet meer kunnen sluiten. Ook hebben ze regelmatig last van oogzweren, oogaandoeningen zoals entropion (naar binnen krullende oogleden), pijnlijke, tranende ogen en scheelkijken.

Handhavingsverzoek

Ondanks dat de wet het verbiedt, blijven fokkers deze zieke dieren fokken. Daarom deden wij in februari van dit jaar meerdere handhavingsverzoeken bij de NVWA tegen fokkers van dit soort katten. Na uitvoerig onderzoek en raadpleging van wetenschappelijke literatuur, komt de NVWA nu tot dezelfde conclusie: het fokken van dit soort katten is in strijd met artikel 3.4 van het Besluit houders dieren. Die schrijft voor dat de fokker zoveel mogelijk moet voorkomen dat uiterlijke kenmerken schadelijke gevolgen hebben voor het welzijn of gezondheid van de nakomelingen.

Grootschalige campagne

De Peke Face Pers is maar één van vele voorbeelden van katten met erfelijke aandoeningen. Wij voeren dankzij jouw steun al geruime tijd campagne om dit soort foute fokpraktijken te stoppen en boeken op steeds meer terreinen succes. Mede daardoor kwam er eerder dit jaar al een verbod op het fokken van designer cats zoals de Bambino Sphynx.

Gezondheid voorop

Er moet nog veel verbeteren in de fokkerij, maar een gezond uiterlijk komt door deze ontwikkeling echt centraal te staan. Malafide fokkers kunnen vanaf nu op fikse boetes rekenen! Wij zullen doorgaan met onze campagnes om katten een gezonder uiterlijk te geven.

Steun ons, steun de dieren

Dit goede nieuws sterkt ons in onze overtuiging dat we echt verandering kunnen bewerkstelligen. We zullen doorgaan met het indienen van handhavingsverzoeken. We gaan ook door met het voeren van campagnes, want er valt nog veel meer te verbeteren aan het welzijn van honden en katten. Wil je ons daarbij steunen? Word dan donateur, want zonder jouw steun kunnen wij de dieren niet helpen.

Deel dit artikel
Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)