Fokkers van golden retrievers moeten op erfelijke huidaandoening testen

Nola - golden retriever uit de gewonnen rechtszaak
Fokkers die geen DNA-test gebruiken om de huidaandoening ichthyose te voorkomen, overtreden de wet. Dit zal betekenen dat meer fokkers de DNA-testen in zullen zetten om zich voor claims te behoeden.

Ichthyose is een ernstige huidziekte, ook wel vissenschubbenziekte genoemd. Golden retrievers krijgen deze ziekte vaak en dat is niet nodig. Met een goed fokbeleid kan de ziekte namelijk eenvoudig voorkomen worden. De rechter veroordeelde een fokker tot een vergoeding van 8.000 euro aan medische kosten.

DNA-test voorkomt de ziekte bij pups

Honden met ichthyose hebben een afwijkende huid. Die schilfert ernstig en dat veroorzaakt jeuk. Door het krabben ontstaan ontstekingen die de jeuk weer verergeren. Voor de behandeling van de jeuk en de ontstekingen zijn medicijnen en shampoos het hele leven van de hond noodzakelijk.

Deze ziekte kan eenvoudig voorkomen worden door middel van een DNA-test. Als een fokdier drager is van deze ziekte mag deze alleen gekruist worden met een dier dat er vrij van is. Zo voorkom je dat pups de ziekte krijgen.

Rechter veroordeelt fokker voor medische kosten

Onlangs veroordeelde de rechter een fokker voor de medische kosten van een door hem gefokte pup die ichthyose kreeg. De vader van deze pup lijdt aan deze ziekte en de moeder is drager. Pups van deze ouders hebben maar liefst 50 procent kans om deze ziekte te krijgen. De rechter oordeelde dat de fokker 8.000 euro moet betalen voor de medische kosten omdat hij de ziekte had kunnen voorkomen.

Geen DNA-test betekent wetsovertreding

De uitspraak van de rechter heeft tot gevolg dat fokkers die geen DNA-test gebruiken om de ziekte te voorkomen, de wet overtreden. Dit zal betekenen dat meer fokkers de DNA-testen in zullen zetten om claims te voorkomen. En dat is goed nieuws voor de honden. Want levenslang jeuk en huidontstekingen zijn absoluut geen pretje.

Meer lezen over onze strijd voor gezonde honden? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.