Ichthyosis (visschubbenziekte)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Dikkere huid, Gevoelig voor secundaire infecties, Huidverkleuring, Irritatie, Jeuk, Ontsteking, Pijn, Pijnlijke voeten, Schilferige en/of korstvormige huid
DNA-test beschikbaar?

Beschrijving

Ichthyosis of ichthyose is een aangeboren huidaandoening en wordt ook wel visschubbenziekte genoemd. Verdikking van de buitenste huidlaag en voetzolen belemmert de normale functie van de huid. De huid wordt droog en schilferig, met name op de voetzooltjes, maar de hele huid is vaak aangedaan. Dit leidt tot veel jeuk en irritatie. Bij de golden retriever is meestal sprake van een milde tot matige vorm van schilfering, soms gepaard gaande met jeuk en op termijn kans op huidverkleuring en het ruwer worden van de huid. Bij andere rassen, zoals de Duitse dog, kan de aandoening ernstiger verlopen, met verdikking en scheuring van de huid en daardoor groot risico op infecties tot gevolg. De aandoening kan zo ernstig zijn dat de hond geëuthanaseerd moet worden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een uitgebreid huidonderzoek. Er is een DNA-test voor deze aandoening beschikbaar voor bepaalde rassen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit ondersteunende medicatie en shampoo voor de huid en om de jeuk te bestrijden. Speciale voeding en voedingssupplementen kunnen ook helpen om de huid te verbeteren. In geval van huidinfecties dienen deze adequaat behandeld te worden met medicatie, eventueel antibiotica en speciale shampoos.

Deel deze pagina