Fokker van hond met erfelijke huidziekte moet medische kosten vergoeden

hond Nola
Nola heeft ichthyosis, een ernstige huidziekte die veel jeuk veroorzaakt. Met de juiste medicatie kan ze een bijna normaal leven leiden. 

Goed nieuws! Dier&Recht heeft de rechtszaak gewonnen waarin wij een eigenaar bijstonden van een golden retriever met ichthyosis. De hond houdt haar leven lang last van deze erfelijke ziekte en heeft daarom kostbare medische verzorging nodig. Daar zal de fokker aan mee moeten betalen, oordeelt de rechter. De fokker moet 8.000 euro aan medische kosten vergoeden.

Problemen kort na de koop

Vrijwel meteen na de koop van golden retriever Nola in oktober 2019, begonnen de problemen. Nola had last van jeuk en schilfers en zat zich vaak te krabben. De baasjes van Nola zijn vaak met haar naar de dierenarts geweest. In januari 2020 werd ichthyosis vastgesteld.

Ondraaglijke jeuk

Ichthyosis wordt ook wel visschubbenziekte genoemd. Het is een ernstige erfelijke huidziekte, waarbij de bovenste laag van de huid verdikt. Dit veroorzaakt veel losse huidschilfers en vaak worden de dieren gek van de jeuk. Door de jeuk en irritatie krabt de hond zijn huid open, waardoor de huid kan ontsteken, en de hond nog meer last krijgt.

Voor ichthyosis is er een DNA-test. De fokker kan beide ouderhonden testen voordat hij ermee gaat fokken. Hij weet dan of nakomelingen deze erfelijke ziekte zullen krijgen.

Voor de rest van haar leven extra medische verzorging

De fokker erkende dat Nola een erfelijk gebrek heeft en gaf toe dat de vader van Nola ook lijdt aan ichthyosis. Maar hij vond ichthyosis geen ernstige ziekte.

Maar dat is het voor Nola wel degelijk. Nola zal de rest van haar leven extra (medische) verzorging nodig hebben, zo heeft ook een specialistische dierenarts verklaard. De kosten van voedingssupplementen en een speciale shampoo en spray bedragen bijna 100 euro per maand.

Vergoeding medische kosten

De rechter zegt dat Nola met de voorgeschreven therapie prima kan functioneren. Daarom hoeft de fokker de koopsom niet terug te betalen. Maar het baasje heeft wel recht op vergoeding van de hoge medische kosten. De fokker zegt dat hij heeft aangeboden Nola te vervangen voor een andere pup, maar daar gaat de rechter niet in mee. Nola’s baasjes zijn natuurlijk aan haar gehecht geraakt.

Nola zal niet eerder overlijden door ichthyosis. Golden retrievers worden gemiddeld tien jaar oud. Daarom heeft de rechter besloten dat de fokker 8.000 euro moet betalen als vergoeding van de medische kosten. Ook moet de fokker de proceskosten van de baasjes van Nola vergoeden. Een mooi oordeel. Als Nola de verzorging krijgt die ze nodig heeft dan zal ze een bijna normaal leven kunnen leiden. 

Wil je op hoogte blijven van ons werk voor de honden? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!