Dit deden we in 2021 voor de paarden!

IJslandse paarden
Hartelijk dank voor je steun in 2021, ook namens de paarden!

Met behulp van jouw steun hebben we ons in 2021 weer hard ingezet voor het welzijn van paarden. Dit waren de hoogtepunten van het jaar.

Bitloos rijden toegestaan in meer klasses dressuur

Sinds april van dit jaar is het in de dressuursport tot op hoog niveau toegestaan om bitloos te rijden! Tot vorig jaar was het in alle hogere klasses verplicht om met een bit te rijden. De nieuwe regel is dan ook een enorme vooruitgang.

In 2020 startten we een campagne tegen het gebruik van pijn en dwang in de paardensport. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 83 procent van de onderzochte sportpaarden één of meerdere verwondingen heeft aan de mond als gevolg van het bit.

Dier&Recht strijdt voor een omgang met paarden zonder pijn en dwangmiddelen. We zien het liefst helemaal geen paarden in topsport, die dieren krijgen immers geen keuze. Maar als er toch met paarden wordt gesport, dan moet dat gebeuren zonder pijn of dwang!

Groots succes tegen leed in de paardensport

Paardrijden is niet langer onderdeel van de Moderne Vijfkamp op de Olympische Spelen. Het paard Saint Boy werd tijdens de Moderne Vijfkamp enorm hard geslagen door een Duitse ruiter. De beelden van de zweepslagen en het doodsbange paard gingen de hele wereld over. De internationale verontwaardiging was zo groot dat de Moderne Vijfkamp stopt met het paardenonderdeel. Dier&Recht waarschuwt al jaren voor de misstanden in de paardensport, het is goed om te zien dat onze boodschap steeds meer terrein wint.

Oproep voor verbod op PMSG uit IJsland

Meer dan 20.000 mensen tekenden de brandbrief voor een productie- en importverbod van PMSG. Het hormoon PMSG (pregnant mare serum gonadotrophin) wordt gewonnen uit het bloed van drachtige merries op IJsland. Op brute wijze worden bij de paarden grote hoeveelheden bloed afgetapt. PMSG wordt in de Europese vee-industrie gebruikt om de vruchtbaarheid van zeugen en koeien te vergroten.

Dier&Recht verzamelde handtekeningen voor een Europees verbod op de productie en handel in PMSG. We stuurden samen met 13 andere dierenbeschermingsorganisaties een brandbrief met de handtekeningen aan de Europese Commissie. Daarnaast pleitten we ook bij minister Schouten voor een verbod op het gebruik van PMSG in Nederland.

Bedankt voor je hulp!

Hartelijk dank voor je steun in 2021, ook namens de paarden! We hopen dat de paarden ook volgend jaar weer op jouw hulp kunnen rekenen. Ben je het eens met onze standpunten en wil je meer doen voor de dieren? Met een donatie draag je direct bij aan het werk van Dier&Recht. Als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van donaties, elk bedrag is meer dan welkom.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.