10.046 mensen hebben getekend!

0
20.000

Ja, ik teken tegen dwangmiddelen in de paardensport!

Ik vind het onacceptabel dat paarden onder dwang tot het uiterste gedreven worden voor de sport. Ik strijd voor een pijnloze omgang met deze dieren!

Lees hier de volledige petitietekst

Vul je gegevens in en klik op verstuur.

Dier&Recht gaat zorgvuldig om met je persoonsgegevens, wij verstrekken deze niet aan derden. Wanneer je je telefoonnummer hebt ingevuld, kan het zijn dat we je telefonisch benaderen met de vraag ons verder te steunen. Als je dit niet op prijs stelt, stuur ons dan een e-mail op info@dierenrecht.nl.

Zojuist getekend

11 uur 1 min
Erna Van der Veen- De Jon...
4 dagen 6 uur
sarah lozovski
1 week 1 uur
Mariette Bogaerts
1 week 4 dagen
Cornelis Veldkamp
1 week 4 dagen
Michiel Goedhart

Stop pijn en dwang in de paardensport!

In de paardensport wordt er van paarden een enorme prestatie gevraagd. De paarden worden terecht vergeleken met topatleten. Uit onderzoek blijkt dat de paardensport met veel leed gepaard gaat. Dwangmiddelen zoals een bit tasten het dierenwelzijn ernstig aan.

Het bit als dwangmiddel leidt tot dierenleed

Om een paard te berijden wordt vaak gebruik gemaakt van een bit: een metalen mondstuk, met daaraan teugels om te sturen. Met een riem om de neus wordt de mond van het paard dichtgesnoerd.

De zeer gevoelige paardenmond is niet gemaakt om een bit te dragen. Uit onderzoek blijkt dat 83 procent van de sportpaarden een of meerdere verwondingen aan de mond heeft als gevolg van een bit. Op wedstrijden zien we soms zelfs bloedende monden, maar ook voor er bloed vloeit, veroorzaakt gebruik van het bit al stress en pijn.

Wat veel mensen niet weten, is dat een bit niet zomaar in de paardenmond past. Er worden kiezen getrokken en tanden afgevijld om het bit in de mond te laten passen. Deze ingrepen zijn voor het dier onnodig en belastend.

Pijnsignalen worden niet herkend

Uit onderzoek blijkt dat ruiters onderschatten hoe hard ze aan de teugels trekken, en welke druk en pijn dit voor het paard veroorzaakt. De verwondingen in de mond van hun paard merken ze meestal niet op. Maar oplettende kijkers kunnen aan het gedrag zien dat het paard last heeft van het bit. Zo tonen paarden pijn door hun mond te openen, het hoofd te schudden, hun neus op te trekken, de nek te verstarren, hun ogen te draaien en met hun staart te zwiepen.

Teken de petitie!

Het is hoog tijd voor wetgeving die paarden beschermt tegen harde, pijnlijke trainingsmethodes. Er zijn goede alternatieven, zoals bitloze hoofdstellen, om op een meer diervriendelijke manier met paarden om te gaan.

Vind jij ook dat structureel paardenleed moet stoppen? Teken dan nú de petitie!

Campagnenieuws

Er komen interessante vragen voorbij, zoals: 'Mag je bitloos de openbare weg op? En hoe zet je de eerste stap naar bitloos rijden?' Het is logisch dat een ruiter die nog niet bekend is met andere manieren van omgaan met z’n paard, bitloos rijden beangstigend vindt. Uit de vragen die we via de mail krijgen blijkt dat sommige mensen bang zijn om de controle over hun paard te verliezen.

Lees verder...

Mede dankzij onze campagne stappen steeds meer ruiters over op bitloos rijden en posten hierover op social media. Op deze manier wordt steeds duidelijker dat de omgang met het paard zonder pijnlijke dwangmiddelen (zoals een bit) heel goed mogelijk is. Een mooie ontwikkeling!

Lees verder...

De band tussen ruiter en paard kan erg mooi zijn. Stichting Dier&Recht is van mening dat het welzijn van het paard de hoogste prioriteit heeft, en dat pijnlijke dwangmiddelen geen onderdeel hoeven te zijn van paardrijden. 

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht