Moderne vijfkamp stopt met paardenonderdeel

screenshot vijfkamp
De meltdown van Annika Schleu tijdens de Spelen met haar coach op de achtergrond.

Paardrijden is binnenkort geen onderdeel meer van de moderne vijfkamp. De internationale sportbond UIPM (Union Internationale de Pentathlon de Moderne) maakte dat besluit deze week bekend. Aanleiding hiervoor is de wereldwijde ophef over de slechte behandeling van een paard tijdens de laatste Olympische Spelen. De beelden van de Duitse ruiter en coach die het paard Saint Boy tijdens de zomerspelen mishandelden, gingen de hele wereld over. “Raak hem hard. Raak hem!” riep de coach, die daarvoor werd gediskwalificeerd.

De ‘moderne vijfkamp’ is een Olympische sport die bestaat uit de onderdelen schermen, zwemmen, hardlopen, pistoolschieten en - tot voor kort - paardrijden. Dat laatste onderdeel wordt nu waarschijnlijk vervangen door fietsen.

Precedent voor de gehele paardensport

Stichting Dier&Recht strijdt al jaren voor het welzijn van de paarden in de paardensport. De dierenbeschermingsorganisatie hoopt dat dit besluit van de UIPM een prescedent schept voor andere dieronvriendelijke takken van paardensport. De paarden in de professionele sport worden continu tot het uiterste gedreven met inzet van zeer dieronvriendelijke trainingsmethodes. Tijdens de Spelen waren de zweepslagen en de vuistslagen die het paard Saint Boy te verduren kreeg voor iedereen zichtbaar maar normaal gesproken blijven dit soort mishandelingen verborgen voor het publiek. Het is een goede zaak dat paardrijden nu geen onderdeel meer is van de vijfkamp. Hopelijk is dit een wake-up call voor de rest van de paardensport.

Uitval paarden op Olympische Spelen

Tijdens de laatste Olympische Spelen viel zeven tot tien procent van de paarden in alle disciplines uit door blessures. Een van die paarden werd vanwege de ernst van de verwondingen zelfs geëuthanaseerd. De meeste paarden worden bereden met behulp van pijnlijke dwangmiddelen, zoals een bit in de mond, sporen en een zweep. 

Er is voldoende wetenschappelijke kennis om paarden op een positieve manier te trainen zonder dwangmiddelen. Een bit, kinketting en zweep zijn zeer dieronvriendelijk en niet meer van deze tijd. 
 

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.