Dier&Recht start rechtszaak tegen kalverslachter VanDrie over illegale transporten Ierse kalfjes

Kalvertransporten Ierland
De 50-uur durende transporten van Ierland naar Nederland zijn een helse reis vol kalverleed. Beeld: Eyes on Animals, Ethical Farming Ireland, L214.

Miljardenbedrijf VanDrie Group zet jaarlijks tienduizenden piepjonge kalfjes op een vijftig uur durend transport vanuit Ierland naar Nederland. Onderweg krijgen de kalfjes onvoldoende rust, water en melk. Dit is in strijd met de Europese transportregels voor dierenwelzijn. Wij starten een rechtszaak en eisen dat het bedrijf stopt met de illegale kalvertransporten. Doe jij ook mee? Word medestander!

Overtreding van de wet

Dierenorganisaties Eyes on Animals, Ethical Farming Ireland en L214 volgden afgelopen voorjaar Ierse kalfjes op hun stressvolle reis naar Nederland. Het onderzoek onthulde mishandelingen in een Franse verzamelplaats en toont aan dat de transporten structureel veel te lang duren. Voordat de kalveren de eerste rustplaats in Frankrijk bereiken, verblijven ze al zo’n 30 uur in de vrachtwagen. Volgens de Europese regels voor de bescherming van dieren mogen kalveren maximaal 9 uur onderweg zijn zonder voeding en maximaal 19 uur zonder rust. De Nederlandse overheid gaf eerder al aan dat transporten die langer duren dan 8 uur het welzijn van jonge kalveren teveel aantasten.

VanDrie: handelaar in kalverleed

VanDrie is de grootste kalverslachter van Nederland. Het bedrijf importeert jaarlijks tienduizenden ongespeende Ierse kalveren van 2 tot 3 weken oud. Die kalfjes worden via Frankrijk naar Nederland getransporteerd voor de productie van kalfsvlees.

De familie Van Drie is één van de rijkste families van Nederland. Het familiebedrijf is de grootste importeur van Ierse kalfjes en verdient miljarden met de handel in kalverleed. De transporten met deze kalfjes overtreden structureel de Europese wet. Wij eisen dat de rechter hier zo snel mogelijk een einde aan maakt!

Rechtszaak tegen VanDrie

We worden in de rechtszaak bijgestaan door Hanneke Wellenberg, advocaat bij Soeverein Advocaten.

“VanDrie wordt als organisator van de transporten verantwoordelijk gehouden voor het leed dat deze veroorzaken. Willens en wetens profiteren van het overtreden van transportregels is onrechtmatig.”

Hanneke Wellenberg (Soeverein Advocaten)

Uit recente cijfers van RVO blijkt dat afgelopen jaar een recordaantal van 106.228 kalveren naar Nederland is gehaald.

Doe jij ook mee? Word medestander!

Help jij ons de helse transporten met piepjonge kalfjes uit Ierland te stoppen? Word ook medestander!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.