Designer cat Scottish fold verboden in Vlaanderen

Scottish fold kitten
Gevouwen oren betekent ook pijnlijke gewrichten

Het fokken, verkopen én kopen van een Scottish fold is vanaf 1 oktober verboden in Vlaanderen. En dat is goed nieuws voor de katten!

Fok- en handelsverbod

Het verbod geldt niet alleen voor de Scottish fold maar ook voor andere katten met gevouwen oren. Denk daarbij aan de Napoleon fold, de elf en de dwelf. Zonder dit volledige verbod zouden fokkers simpelweg weer een nieuw ras kunnen fokken met gevouwen oren. Het verbod in Vlaanderen komt niet uit de lucht vallen, in het Brussels Gewest is het al langer verboden om deze katten te fokken of te verhandelen.

Ook in Nederland verboden te fokken

Feitelijk is het sinds 2014 in Nederland ook al verboden om deze katten te fokken. In de wet staat dat je niet met dieren mag fokken als de ouders ernstige erfelijke afwijkingen en schadelijke uiterlijke kenmerken hebben of kunnen doorgeven aan de nakomelingen. De gevouwen oren van de Scottish fold vallen daar zeker onder!

Gevouwen oren betekent levenslang pijn

De oorzaak van de gevouwen oren is osteochondrodysplasie. Deze erfelijke afwijking veroorzaakt ernstige afwijkingen in het kraakbeen. Het is vooral zichtbaar in de oren maar het tast ook de gewrichten aan en dat veroorzaakt veel pijn bij deze katten. En dat alleen maar omdat sommige mensen die gevouwen oortjes zo schattig vinden!

Ga met je Scottish fold naar de dierenarts!

Heb je een Scottish fold? Ga dan regelmatig voor controle naar je dierenarts. Om de ernst van de aandoening in kaart te brengen, is uitgebreid (waaronder röntgenologisch) onderzoek nodig. Behandeling van de aandoening is lastig. Meestal is alleen pijnstilling mogelijk. Je kunt het je kat wat makkelijker maken met kleine aanpassingen in huis: een opstapje naar de bank bijvoorbeeld. Als het dier erg veel pijn lijdt, is euthanasie helaas de enige optie.

Dier&Recht strijd al jaren tegen het fokken van deze zogenaamde designer cats. Wil je op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.