Napoleon fold

Napoleon Fold

Het extreme uiterlijk van de napoleon fold - korte poten, gevouwen oren en een te korte snuit - bezorgen het dier veel ellende.

Extreem uiterlijk veroorzaakt extreem lijden

De napoleon fold is een kruising van een exotische korthaar of een pers met een Scottish fold en een munchkin. Van deze vier kattenrassen zijn juist de meest ziekmakende eigenschappen overgenomen: de korte snuit van de exotisch korthaar of de pers, de gevouwen oren van de Scottish fold en de korte poten van de munchkin. Terecht wordt dit ziekelijk dier in Nederland door geen enkele organisatie erkend als 'ras'. Door zijn onnatuurlijke uiterlijke kenmerken is de napoleon fold niet in staat tot normaal kattengedrag. Toch zijn er zelfs voor dit ras nog heel specifieke 'kattenliefhebbers' te vinden. Onbegrijpelijk, want als je echt van katten houdt dan gun je ze een gezond lichaam.

Korte snuit - benauwdheid en pijn

De napoleon fold heeft veel last van de te korte snuit. De brachycefale vorm (ronde kop, korte snuit en brede kaakpartij) zorgt voor een groot aantal problemen. Als de schedel te breed is, kan de kitten bij de geboorte niet door het bekken van de moeder (dystocia). De verkleining van de neusholte leidt gemakkelijk tot ademnood, en er is soms sprake van een snurkende ademhaling. 

De verkorting van de voorsnuit leidt tot een kleinere mond- en neusholte. Hierdoor komt het gebit in het nauw en is de tong vaak te groot voor de mond. Veel katten kunnen hierdoor moeilijk eten en hebben pijnlijke gebitsafwijkingen. Door de vernauwingen in de schedel rond het oog werkt de traanbuis niet goed. Hierdoor kan het traanvocht niet afgevoerd worden via de neus. Dit geeft vieze ogen, traanstrepen en huidplooiontstekingen.

De haren op de neusplooien kunnen in de oogbol prikken, waardoor de ogen chronisch ontstoken zijn. Er kan daarbij blijvende schade ontstaan aan het hoornvlies. Brachycefale dieren hebben vaker last van naar binnen gekrulde oogleden (entropion). De oogkassen zijn regelmatig te ondiep, waardoor de ogen uitpuilen en er meer risico is op beschadiging van de oogbol. De oogleden sluiten vaak niet helemaal over het oog waardoor het oog niet goed vochtig blijft.

Erfelijke nierziekte

Omdat de napoleon fold genen heeft van de exotisch korthaar of de pers, loopt het dier een verhoogd risico op de ziekte PKD (cystenieren). PKD erft immers dominant over. De ziekte veroorzaakt nierfalen op jonge leeftijd en leidt uiteindelijk tot de dood.

De gevouwen oren

De gevouwen oren van de napoleon fold worden veroorzaakt door OCD (osteochondrodysplasie), een genetische afwijking in het kraakbeen. Het kraakbeen en de botontwikkeling zijn sterk afwijkend en veroorzaken onder meer de gevouwen oren. Het kraakbeen in de rest van het lichaam is echter ook in meer of mindere mate aangetast en dat kan leiden tot ernstige afwijkingen aan poten en gewrichten. Het kruisen van twee ouders met gevouwen oren geeft een zeer grote kans op extreem ernstige kraakbeenafwijkingen. Vaak worden om deze reden de kittens al vóór de leeftijd van dertien weken gecastreerd, dus nog voor ze naar hun nieuwe eigenaar gaan.

Problemen door de korte poten

De korte poten (achondroplasie) beperken de kat in zijn bewegingen; hij kan niet goed lopen en springen en heeft een onhandige waggelende gang. Jacht- en speelgedrag worden hierdoor belemmerd. De onnatuurlijke manier van lopen heeft extreem veel spiermassa tussen de schouderbladen tot gevolg. De ruggengraat wordt daardoor naar binnen gedrukt, wat bij een deel van de dieren leidt tot scheefstand van de ruggengraat (lordose of kyfose). Door de druk van de wervelkolom ontstaat vervolgens een afplatting van de luchtpijp, waardoor de longcapaciteit sterk afneemt. De dieren kunnen hier ernstige hinder van ondervinden in de vorm van verminderde conditie en benauwdheid. De afwijkende vorm van de ruggengraat geeft ook nek- en rugpijn.

De te korte poten kunnen ook andere aandoeningen veroorzaken zoals een patella luxatie (losse knieschijf), snelle gewrichtsslijtage en nek- en rughernia’s.

Conclusie

De extreme uiterlijke kenmerken waar de napoleon fold doelbewust op wordt gefokt, veroorzaken tal van medische klachten. Ze tasten het welzijn en de gezondheid van het dier aan en belemmeren de kat in het uiten van soortspecifiek gedrag. De napoleon fold is een opzettelijk invalide gemaakt dier.

Deel deze pagina