Napoleon Fold

Napoleon Fold

De Napoleon Fold is een kattenras ontstaan door kruising van de Exotische korthaar of de Pers met de Scottish Fold en de Munchkin. Van deze vier kattenrassen zijn juist de ziekmakendste eigenschappen overgenomen, namelijk de korte snuit van de Exotisch Korthaar of de Pers, de gevouwen oren van de Scottish Fold en de korte poten van de Munchkin. Terecht is er in Nederland geen erkenning (mogelijk) van dit ras, bij geen enkele organisatie. Door zijn onnatuurlijke uiterlijke kenmerken is de Napoleon Fold niet in staat tot normaal kattengedrag. Desalniettemin zijn er voor dit ras heel specifieke kattenliefhebbers te vinden.

Brachycefaal Obstructief Syndroom

De Exotisch korthaar en de Pers lijden door hun te korte snuit. Dit uiterlijke kenmerk heeft de Napoleon Fold ook. De brachycefale vorm (ronde kop, korte snuit en brede kaakpartij) zorgt voor een groot aantal problemen. Als de schedel te breed is, kan de kitten bij de geboorte niet door het bekken van de moeder naar buiten (dystocia). De verkleining van de neusholte leidt gemakkelijk tot ademnood, en er is soms sprake van een snurkende ademhaling. 

De verkorting van de voorsnuit leidt tot een kleinere mond- en neusholte. Hierdoor komt het gebit in het nauw en is de tong vaak te groot voor de mond. Veel katten kunnen hierdoor moeilijk eten en hebben gebitsafwijkingen en daardoor pijn. Door de vernauwingen in de schedel rond het oog werkt de traanbuis niet goed. Hierdoor kan het traanvocht niet afgevoerd worden via de neus. Dit geeft vieze ogen, traanstrepen en huidplooiontstekingen.

De haren op de neusplooien kunnen in de oogbol prikken, waardoor de ogen chronisch ontstoken zijn. Er kan blijvende schade aan het hoornvlies ontstaan. Vaak komen naar binnen gekrulde oogleden (entropion) voor. De oogkassen kunnen te ondiep zijn, waardoor de ogen uitpuilen en er meer risico op beschadiging van de oogbol is. De oogleden sluiten vaak niet helemaal over het oog waardoor het oog niet goed vochtig gehouden wordt.

Erfelijke nierziekte

Omdat de Napoleon genen heeft van de Exotisch korthaar of de Pers, loopt hij het risico de ziekte PKD (Cystenieren) te krijgen. PKD erft immers dominant over. PKD geeft op jonge leeftijd nierfalen en leidt uiteindelijk tot de dood.

De gevouwen oren

De gevouwen oren bij de Napoleon Fold worden veroorzaakt door OCD (osteochondrodysplasie), een genetische afwijking in het kraakbeen. Het kraakbeen en de botontwikkeling zijn sterk afwijkend. Door de afwijkende groei ontstaan de gevouwen oren. Het kraakbeen in de rest van het lichaam is ook in meer of mindere mate aangedaan en kan ernstige afwijkingen aan poten en gewrichten tot gevolg hebben. Kijk in deze link hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn. Het kruisen van twee ouders met gevouwen oren geeft een zeer grote kans op extreem ernstige kraakbeenafwijkingen. Vaak worden om deze reden de kittens al vóór de leeftijd van dertien weken gecastreerd, dus nog voor ze naar hun nieuwe eigenaar gaan.

Problemen door de korte poten

De korte poten (achondroplasie) beperken de kat in zijn bewegingen; hij kan niet goed lopen en springen en heeft een onhandige waggelende gang. Jacht- en speelgedrag worden hierdoor belemmerd. De onnatuurlijke manier van lopen heeft extreem veel spiermassa tussen de schouderbladen tot gevolg. De ruggengraat wordt daardoor naar binnen gedrukt, wat bij een deel van de dieren leidt tot scheefstand van de ruggengraat (lordose of kyfose). Door de druk van de wervelkolom ontstaat vervolgens een afplatting van de luchtpijp, waardoor de longcapaciteit sterk afneemt. De dieren kunnen hier ernstige hinder van ondervinden in de vorm van verminderde conditie en benauwdheid. De afwijkende vorm van de ruggengraat geeft ook nek- en rugpijn.

Andere medische aandoeningen door de te korte poten kunnen zijn: patella luxatie (losse knieschijf), snelle gewrichtsslijtage en nek- en rughernia’s.

Conclusie

De Napoleon Fold lijdt door zijn extreme uiterlijk. Door het fokken op dit uiterlijk zijn de intrinsieke waarde, het welzijn en de gezondheid van het dier aangetast en kan het dier soortspecifiek gedrag niet uitoefenen. De Napoleon Fold is opzettelijk invalide gemaakt. Dit is cruel not cute.

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)