Hypochondrodysplasie of osteochondrodysplasie (OCD)(afwijkende botgroei en kraakbeenontwikkeling)

Categorie
Skelet
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Gevouwen oren, Korte gedraaide poten, Mank lopen, Stram lopen
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

De gevouwen oren bij de Scottish fold worden veroorzaakt door een genetische afwijking in het kraakbeen. Niet alleen het kraakbeen in de oren is afwijkend maar ook het kraakbeen in de rest van het lichaam. Bij de ernstigere vormen van osteochondrodysplasie (OCD) zijn het kraakbeen en de botontwikkeling sterk afwijkend. Door de afwijkende groei ontstaan gedraaide kromme voor- en achterpoten, en ontwikkelen de gewrichten abnormaal. De aandoening wordt in de eerste levensmaanden van de kat al zichtbaar omdat de groei sterk afwijkend is en is dan zeer pijnlijk. Er komen ook minder ernstige vormen van OCD voor.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een dierenarts op basis van het uiterlijk van de poten. Er is uitgebreid röntgenologisch onderzoek van alle gewrichten en poten nodig om de ernst van de aandoening in kaart te brengen.

Behandeling

De behandelingsmogelijkheden zijn beperkt. Soms kan een veterinaire orthopeed met een uitgebreide operatie de stand van de poten verbeteren. Vaak is alleen het toedienen van pijnstillers mogelijk. Lijdt het dier te veel pijn dan is euthanasie de enige optie.

De Scottish fold wordt niet door alle rasverenigingen erkend in verband met de welzijnsproblemen. Dit is een goede ontwikkeling.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina