Al honderd adverteerders maken geen reclames meer met kortsnuitige honden

Mopshond

RashondenWijzer informeert bedrijven die advertenties en commercials maken met zieke honden over de negatieve gevolgen daarvan. Inmiddels hebben honderd van die bedrijven hun reclamebeleid aangepast. Zij gebruiken vanaf nu alleen nog gezonde honden in hun reclames. En dat is een stap in de goede richting!

Medische klachten door extreme uiterlijke kenmerken

Kortsnuitige honden als Mopshonden, Engelse – en Franse Bulldogs worden veel gebruikt in advertenties en commercials. Met hun ´grappige´ uiterlijk zijn ze razend populair onder adverteerders. Die weten vaak niet dat deze honden ernstig lijden. Zo hebben veel van deze honden chronisch zuurstofgebrek omdat de korte snuit hun luchtwegen blokkeert (dit veroorzaakt het karakteristieke ‘snurken’).

Ook hebben deze honden door hun bolle ogen veel last van oogproblemen. Het relatief grote hoofd en de korte en gedrongen bouw veroorzaken bovendien veel problemen met hun gewrichten en mobiliteit. Hierdoor zijn deze hondenrassen niet meer in staat om op een natuurlijke manier pups te krijgen. Kunstmatige inseminatie en bevalling via keizersnede zijn standaard ingrepen bij het fokken.

Medewerking adverteerders

Door deze zieke honden veel in reclames en media te laten zien, worden deze hondenrassen steeds populairder onder de consument. Dit zorgt ervoor dat steeds meer fokkers deze rassen gaan fokken, en het aantal zieke honden flink groeit. RashondenWijzer informeert adverteerders over de nadelige gevolgen van hun advertenties. Zo vragen we om deze advertenties te stoppen of ze te vervangen door versies met gezonde honden.

De meeste adverteerders schrikken van de vele gezondheidsproblemen bij kortsnuitige honden. Zij passen hun beleid aan en werken alleen nog met gezonde honden. Een klein aantal adverteerders werkt niet mee. Dit zijn meestal lokale vestigingen van internationale organisaties die hun reclamemateriaal ontvangen via een hoofdkantoor in het buitenland

De eerste honderd adverteerders zijn inmiddels overstag. Een mooie overwinning en een goede motivatie om door te gaan!

Heb je een reclame met een kortsnuit gezien? Meld het ons en help mee de kortsnuitige honden uit het straatbeeld te laten verdwijnen! Benieuwd hoe het zit met de gezondheid van andere hondenrassen? Neem dan een kijkje bij het rashondenoverzicht.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)