Met deze acht honden- en kattenrassen maak je geen reclame

Franse bulldog

Ben je van plan reclame te maken met een hond of kat in beeld? Neem dan geen mopshond of een naakte kat. Deze dieren lijden dag en nacht onder de extreme uiterlijke kenmerken waarop ze zijn gefokt. Met deze acht honden- en kattenrassen kun je je echt niet meer vertonen!

1. Scottish fold

Scottish fold

Schattig hè, die gevouwen oortjes? Een kat die een beetje op een uiltje lijkt, hoe leuk is dat? Nou, echt niet. De slappe oren zijn het gevolg van een kraakbeenafwijking en dat is dezelfde afwijking die ook ernstige gewrichtspijn veroorzaakt. Daar werden deze katten tot voor kort op gefokt. Gelukkig is dat in Nederland inmiddels verboden. Laten we nu ook ophouden Scottish folds te vertonen. Je adverteert niet met dierenleed.

2. Perzische kat

Perzische kat

Je kent hem wel, de Perzische kat. Ze zijn gefokt op hun platte snuiten. Maar wat de liefhebbers aanbiddelijk vinden, kan een hel zijn voor de kat zelf. De neusgaten zitten vaak gedeeltelijk dicht, waardoor het dier met de grootste moeite ademt. Uitpuilende ogen, een schele blik, oogzweren, een waterhoofd. Het zijn maar een paar van de vele ernstige kwalen die een te korte snuit op kan leveren. Gelukkig is ook het fokken van katten met een extreem korte snuit in Nederland inmiddels verboden. Maar hoe eerder ze uit ons zicht verdwenen zijn, hoe beter voor de terugkeer van een gezonde snuit.

3. Sphynx

Sphynx

Nog zo’n leukerd, de sphynx. Helemaal kaal, heeft zelfs geen snor. Een naakte kat is dierenleed. Kaal gefokte dieren missen de bescherming van een vacht intens. Ze hebben het heel snel koud. In de zon verbranden ze. En als ze spelen, lopen ze binnen de kortste keren verwondingen op. Daarbij missen ze de functie van snorharen bij de communicatie en zintuiglijke waarneming, bijvoorbeeld in het donker. Deze dieren zijn vooral te beklagen. Koop ze niet, laat ze niet zien.

4. Franse bulldog

Een leven lang benauwd door de afgesloten neusgaatjes

De Franse bulldog met zijn korte snuit is razend populair vanwege zijn ‘koddige’ uiterlijk en ‘schattige’ gesnurk. Maar hoe leuk vindt het dier het zelf? Het raspende geluid komt doordat er geen ruimte is voor tong en slijmvliezen en daarbij zijn de neusgaten vaak dicht gedrukt. Daardoor hebben de honden het chronisch benauwd. Daarbij hebben ze vaak ontstekingen in de neusplooi, hoofdpijn, slaapproblemen, gebitsproblemen, oogaandoeningen en rug- en nekhernia’s.

Het fokken van de Franse bulldog is in Nederland verboden. Maar dat weerhoudt mensen er niet van om ze te importeren uit het buitenland.

5. Basset

Basset

Deze droevig ogende bassetpuppy heeft wellicht een hoog knuffelgehalte. Maar dat aandoenlijke uiterlijk gaat hand in hand met heel veel medische problemen. De korte, kromme poten waarop het ras is gefokt, maken het lopen niet alleen heel lastig. Ze zorgen ook voor gewrichtspijn en artrose op jonge leeftijd. De lange hangoren zijn een bron van oorontstekingen. En door het overvloedig geplooide hoofdvel kan het dier de ogen nauwelijks open houden, met diverse oogkwalen tot gevolg. Dit zijn slechts enkele van de problemen waarmee een doorsnee basset te maken krijgt. De hond ziet er niet alleen droevig uit, hij is het ook.

6. Shar-pei

Shar-pei

Nog zo’n slachtoffer van onbegrijpelijke fokpraktijken, de shar-pei. Ook deze overdadig gerimpelde hond kan door het gewicht van zijn plooien de ogen amper open houden. Daarbij krult het ooglid naar binnen waardoor de haren in de ogen prikken en het hoornvlies aangetast raakt (entropion). Om dit te voorkomen, krijgen veel pups een tijdlang tacks: draadjes die door het ooglid heen gaan en aan een plooi worden vastgemaakt om de oogleden naar buiten te rollen. Alsof het nog niet erg genoeg is, zorgen de huidplooien vaak voor stinkende en pijnlijke ontstekingen.

7. Mopshond

Mopsje

De mopshond lijkt een beetje op de Franse bulldog, behalve dat hij slappe oren heeft. Wat beide gemeen hebben: heel veel problemen door een onnatuurlijk gedrongen bouw en veel te korte snuit. Continue ademnood, oogziektes, gebitsproblemen, enzovoort. Het dier mag er grappig en lief uitzien, denk nou niet dat het zich zo gelukkig voelt. Fokken mag niet meer, maar mopshonden zijn er nog wel. Adverteer er niet mee. De honden zijn beter af met een normale snuit.

Lees in dit advies van Dier&Recht waar je op moet letten als het gaat om de lengte van de snuit, en welke honden- en kattenrassen veel risico op gezondheidsschade lopen.

8. Pomeriaan of dwergkees

Pomeriaan of dwergkees

Evenals de chihuahua is ook de dwergkees extreem klein gefokt en geplaagd door verhoudingen die steeds verder uit balans zijn geraakt. Zo zijn de hersenen vaak te groot voor de veel te kleine schedel, met levenslang hoofdpijn tot gevolg. Door verstoorde groei heeft de hond vaak last van een losse knieschijf (patella luxatie) en daardoor moeite met lopen. En door zijn kleine formaat breekt hij heel snel iets. 

Wees je bewust: reclame maakt populair

Geploeter, gezwoeg, hoofdpijn, krakende gewrichten. Arme dieren. En dan zijn dit nog niet eens alle rassen die lijden onder ongezonde fokpraktijken. De dierenartsen hebben hun handen er vol aan, en de vraag bij fokkers blijft bestaan.

Sommige kopers voelen misschien nattigheid maar laten zich sussen met mooie praatjes of plaatjes. Wat zeker niet helpt is het zien van ongezonde honden- en kattenrassen in reclames en andere media-uitingen. Wees je hier als bedrijf of organisatie van bewust. Doe er niet aan mee! Vertoning draagt bij aan de populariteit van dieren. Zelfs als die dieren zichtbaar ongelukkig zijn.

Wat dan wel? Het is simpel. Laat het liefst alleen gewone dieren zien: gewone huiskatten en vrolijke kruisingen. Geen dieren met een platte snuit of andere extreme kenmerken. In dit advies van Dier&Recht lees je meer.

Meld reclames met honden en katten die lijden onder een extreem uiterlijk!

Gelukkig zijn we op de goede weg. Al meer dan 225 organisaties beloofden geen reclame meer te maken met ongezonde honden- en kattenrassen. Zoals onlangs ook Frankwatching, ING en Arla-Skyr. Zij hebben hun beleid voor het vertonen van dieren aangepast.

Doe je mee met jouw bedrijf of organisatie? Sluit je aan en laat het ons weten. En zie je een reclame of product met een dier dat echt niet meer kan? Meld het ons ook! Uit naam van alle ongelukkige dieren die niet geboren hoeven te worden.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.