Advies Dier&Recht: Zet paarden in de kou

Paard in de sneeuw

Stichting Dier&Recht waarschuwt tegen eenzaamheid bij paarden die de winter alleen in de stal moeten doorbrengen. Paarden die langdurig alleen staan, kunnen ernstige gedragsproblemen ontwikkelen zoals sterotiep gedrag.

Paarden zijn kuddedieren die uitstekend bestand zijn tegen de kou. Daarom moeten ze in de winter lekker naar buiten met hun soortgenoten. 

Veiligheid in de kudde

Paarden zijn steppedieren die graag op een open en bekend terrein slapen. In de natuur zoeken ze beschutting op van bomen om in de luwte te staan, maar houden ze altijd goed overzicht op de omgeving. Zo kunnen ze altijd snel wegrennen in geval van nood. Vaak houdt een ander paard het overzicht terwijl de rest van de kudde slaapt. Dit geborgen, veilige kuddegevoel is voor paarden veel belangrijker dan alleen, binnen en droog op stal staan.

Bij paarden die natuurlijk gehuisvest worden zie je dat ze vaak voor de ingang van een inloopstal staan met zicht op het land. Wanneer ze kunnen kiezen staan paarden zelden uit zichzelf langdurig binnen. Dit gaat tegen hun natuurlijke gedrag in. Een paard wil rondlopen en grazen met soortgenoten. Met vrije beweging, sociaal contact, een mooie wintervacht en voldoende ruwvoer zijn paarden ook in de winter buiten het aller gelukkigst. 

 

Paarden in de sneeuw

Ieder paard heeft recht op vrije beweging en sociaal contact

Stichting Dier&Recht vindt dat ieder paard recht heeft op minimaal vier uur per dag buiten loslopen met soortgenoten, ook in de winter! Het is geen enkel probleem om paarden in de kou buiten te huisvesten. Er is geen reden voor het sociale isolement waar naar schatting 85% van de paarden in Nederland mee te maken krijgt.

Heb je in de winter geen toegang tot een wei of grote paddock? Wellicht kan je een looproute om het erf maken, waarbij aansluiting wordt gemaakt op de bestaande faciliteiten. Verbind de bak, longeercirkel, paddocks en stallen met elkaar. Zet de boxdeuren open en maak de weg vrij zodat de paarden meer bewegingsvrijheid hebben.

Wees creatief!

Wat kun jij nog meer doen?

Momenteel is er geen paard-specifieke wetgeving. Duizenden paarden staan uren op stal zonder hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Deze paarden hebben onze hulp nodig!

  • Teken nu de petitie en roep de minister op om door middel van wetgeving de meest essentiële voorwaarden voor het welzijn van paarden te waarborgen!
  • Wil jij paarden op een veilige manier buiten zetten, samen met andere paarden? Gebruik dan dit stappenplan!
Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.