13.456 mensen hebben getekend!

0
15.000

Ja, ik teken voor wetgeving tegen eenzaamheid bij paarden!

Paarden zijn kuddedieren, die veel bewegingsvrijheid en fysiek sociaal contact nodig hebben. Ik roep de minister op om door middel van wetgeving de meest essentiële behoeften van paarden te waarborgen.

Lees hier de volledige petitietekst

Vul je gegevens in en klik op verstuur.

Dier&Recht gaat zorgvuldig om met je persoonsgegevens, wij verstrekken deze niet aan derden. Wanneer je je telefoonnummer hebt ingevuld, kan het zijn dat we je telefonisch benaderen met de vraag ons verder te steunen. Als je dit niet op prijs stelt, stuur ons dan een e-mail op info@dierenrecht.nl.

Zojuist getekend

16 uur 23 sec
Beatrix Kleuver
16 uur 25 sec
Beatrix Kleuver
16 uur 26 sec
Beatrix Kleuver
3 dagen 5 uur
Anoesjka bleeker
3 dagen 17 uur
Ricardo v.Ampt

Stop eenzaamheid bij paarden!

Veel paarden in Nederland zijn eenzaam doordat ze alleen op stal of in de wei staan. In de winter zijn dat er nog meer dan ’s zomers. Toch kunnen paarden ook in de winter prima samen buiten lopen, ze kunnen goed tegen de kou. Vaak hebben paardenliefhebbers hier geen weet van. Laten we zorgen dat er wetgeving komt die ervoor zorgt dat deze kuddedieren sociaal gehuisvest worden!

Fysiek contact is een eerste levensbehoefte
Paarden doen van nature vrijwel álles samen: rusten, eten, rondlopen. Ze raken elkaar graag en vaak aan: ze krabbelen elkaars rug, snuffelen aan elkaar. Fysiek contact is een van hun eerste levensbehoeften! Als ze geen ander paard kunnen aanraken, ontstaat er stress. Ze kunnen agressief worden, of juist apathisch – en vaak ontstaan er vreemde, dwangmatige gedragingen, zoals stereotiep gedrag.

Dierenleed 
De meeste paarden in Nederland worden alleen in stallen gehouden. De meeste stallen zijn zo ingericht dat de paarden elkaar niet kunnen aanraken; er zijn zelfs stallen waar ze elkaar niet kunnen zíén! Maar ook een vijfde van de buiten gehouden paarden in particulier bezit is eenzaam en mist een vaste relatie met soortgenoten.

Winterleed
’s Winters staan nóg meer paarden alleen op stal dan in de zomer. Veel paardenhouders denken dat hun dieren binnen beter af zijn, maar onderzoek wijst uit dat het tegenovergestelde waar is. Het is een misvatting dat paarden niet bestand zijn tegen de kou. Met vrije beweging, soortgenoten, een mooie wintervacht en voldoende ruwvoer zijn paarden ook in de winter buiten het aller gelukkigst. 

Teken de petitie
Momenteel is er geen paard-specifieke wetgeving. Duizenden paarden lijden aan eenzaamheid, en er is geen wet die ze daartegen beschermt. Ze hebben onze hulp nodig! Teken de petitie en roep de minister op om door middel van wetgeving in ieder geval de meest essentiële voorwaarden voor het welzijn van paarden te waarborgen!

Radio 538 - Eenzame paarden
Q-Music - Eenzame paarden

Campagnenieuws

paarden in de wei

Maneges moeten hun kantines sluiten, en klanten mogen niet langer in groepen samenkomen. Dat betekent dat groepslessen nu niet door kunnen gaan. Ook bij de grotere pensionstallen gelden regels die ook de omgang met je eigen paard beperken. 

Lees verder...

Een paard heeft het hele jaar door bewegingsvrijheid nodig, ook in de winter. Bij voorkeur lopen paarden minstens vier uur per dag buiten met soortgenoten. Zo kunnen ze hun onderlinge relatie versterken maar ook vrij bewegen, rollen, en even ‘zichzelf’ zijn. Met een inloop- of schuilstal kunnen paarden zelf kiezen of ze binnen of buiten willen staan.

Lees verder...

Veel paarden staan zich in de winter te vervelen in een saaie paddock of op stal. Dit terwijl paarden van nature nieuwsgierig zijn en graag hun omgeving onderzoeken. Om verveling tegen te gaan hebben we een aantal tips waarmee je het leven van je paard leuker kan maken.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht