10.130 mensen hebben getekend!

0
15.000

Ja, ik teken voor wetgeving tegen eenzaamheid bij paarden!

Paarden zijn kuddedieren, die veel bewegingsvrijheid en fysiek sociaal contact nodig hebben. Ik roep de minister op om door middel van wetgeving de meest essentiële behoeften van paarden te waarborgen.

Lees hier de volledige petitietekst

Vul je gegevens in en klik op verstuur.

Dier&Recht gaat zorgvuldig om met je persoonsgegevens, wij verstrekken deze niet aan derden. Wanneer je je telefoonnummer hebt ingevuld, kan het zijn dat we je telefonisch benaderen met de vraag ons verder te steunen. Als je dit niet op prijs stelt, stuur ons dan een e-mail op info@dierenrecht.nl.

Zojuist getekend

56 min 21 sec
K Splinter
1 uur 18 min
Leen Schijvenaars
2 uur 46 min
marjoleine verloop
4 uur 14 min
Monique Moens
4 uur 30 min
Joke Brussen

Stop eenzaamheid bij paarden!

Paarden die eenzaam en alleen in een weide staan, paarden die vele uren doorbrengen afgezonderd in een stal... Veel paarden in Nederland zijn eenzaam en lijden daar enorm onder. Veel paardenliefhebbers hebben hier waarschijnlijk geen weet van. Wij willen bekendheid geven aan dit probleem, en we willen dat er wetgeving komt die ervoor instaat dat deze kuddedieren sociaal gehuisvest worden!

Fysiek contact is een eerste levensbehoefte
Paarden doen van nature vrijwel álles samen: rusten, eten, rondlopen. Ze raken elkaar graag en vaak aan: ze krabbelen elkaars rug, snuffelen aan elkaar. Fysiek contact is een van hun eerste levensbehoeften! Als ze geen ander paard kunnen aanraken, ontstaat er stress. Ze kunnen agressief worden, of juist apathisch – en vaak ontstaan er vreemde, dwangmatige gedragingen. Dit is een uiting van ernstig lijden.

Dierenleed in stallen
De meeste paarden in Nederland worden in stallen gehouden. Als ze mazzel hebben, mogen ze af en toe even naar buiten. De meeste stallen zijn zo ingericht dat de paarden elkaar niet kunnen aanraken; er zijn zelfs stallen waar ze elkaar niet kunnen zíén! En het is lang niet vanzelfsprekend dat de eenzame uren in de stal worden afgewisseld met uren van samenzijn in een groepsruimte, weide of paddock. Van de Nederlandse manegepaarden bijvoorbeeld, heeft 17 procent nooit fysiek contact met soortgenoten.

Eén op de vijf particulier gehouden paarden in de weide is eenzaam
Dier&Recht heeft in juni 2019 paarden van particulieren onderzocht die buiten in weides of paddocks staan. Van de bijna zeshonderd geobserveerde paarden bleek een vijfde alleen te staan in de wei. Een deel daarvan had zelfs geen andere paarden in z’n blikveld! Een vijfde van de buiten gehouden paarden in particulier bezit is dus eenzaam. De kans is groot dat hun eigenaren daar geen idee van hebben.

Teken de petitie
Duizenden paarden lijden aan eenzaamheid, en er is geen wet die ze daartegen beschermt. Ze hebben onze hulp nodig! Teken de petitie en roep de minister op om door middel van wetgeving in ieder geval de meest essentiële voorwaarden voor het welzijn van paarden te waarborgen!

Q-Music - Eenzame paarden
Radio 538 - Eenzame paarden

Campagnenieuws

In de paardensector heersen verschillende opvattingen over hoe paarden zich van nature gedragen. Bijvoorbeeld het onjuiste idee dat paarden in de natuur erg hard en agressief tegen elkaar zijn. In werkelijkheid veroorzaakt de traditionele manier van paarden houden veel stress en agressie bij de dieren, terwijl paarden van nature juist nieuwsgierig en vriendelijk naar soortgenoten zijn.

Lees verder...

paarden samen in de wei

Paarden bij elkaar zetten gaat niet altijd vanzelf goed. Niet alle paarden mogen elkaar graag. Het kan zijn dat een paard nooit geleerd heeft sociaal te zijn. Kortom: waar moet je op letten als je paarden aan elkaar gaat introduceren?

Lees verder...

paarden samen in de wei

Paarden samen in de wei zetten gaat niet zómaar goed. Niet elke terrein is geschikt, en niet alle paarden kunnen samen. Een hengst zet je niet zomaar in een kudde – tenzij je veulens wilt. Het kan zijn dat het ene paard meer eten nodig heeft dan het andere: hoe leid je dat in goede banen? Kortom: hoe zorg je ervoor dat het samen buiten zijn slaagt? Een aantal tips.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht