Hoefproblemen: hielcontracties bij paarden

hielcontractie
Dagelijks loslopen op een stuk grond dat groot genoeg is om een sprintje te trekken, is een van de voorwaarden voor het behoud van gezonde hoeven.

Aan de hoeven van een paard kun je goed zien hoe het met de verzorging op een stal gesteld is. Zoals rotstraal onder andere iets zegt over de hygiëne, toont de vorm van de hoef of er op de juiste wijze bekapt en beslagen wordt. Door verkeerde bekapping, te smalle hoefijzers of langdurige pijn aan de hielen (bijvoorbeeld door rotstraal) kan een paardenhoef aan de achterkant kleiner worden. Dit noem je hielcontractie.

Hielcontractie werkt blessures in de hand

Als een paard vanwege pijn de hiel en straal (een eeltkussen aan de onderkant van de hoef) tijdens het lopen ontziet, trekken weefsels in de hoef zich terug en ontwikkelen zich niet verder. Uiteindelijk kunnen zelfs de zenuwen en de bloedtoevoer in de hoef kapotgaan.

Paarden met hielcontracties zijn extra gevoelig voor blessures. Ze hebben vaker pees- en gewrichtsproblemen. Ook hebben ze sneller dikke benen. Een slechte hoef met een kleine of nauwe straal heeft minder contact met de grond, waardoor het paard minder trillingen in de bodem kan waarnemen. Het paard krijgt daardoor onvoldoende informatie uit de omgeving door, en kan schrikachtig worden. Ook dat verhoogt het risico op blessures.

Een hielcontractie herkennen

Bij een hoef die versmalt aan de achterkant, zie je dat de ‘hoefballen’ elkaar raken. Ook kan het zijn dat het lijntje van het midden van de straal verder omhoog loopt langs de achterkant van de hoef. De haarlijn aan de achterkant van de hoef heeft in zo’n geval vaak een V-vorm. Bij een gezonde hoef is de haarlijn aan de achterkant meer horizontaal.

hielcontractie
Links: opgedrukte hoefballen met hoefijzer. De haarlijn loopt in een V-vorm. Rechts: een hoef van hetzelfde paard twee jaar later, wanneer de hoefijzers verwijderd zijn en er correct bekapt is. De haarlijn loopt nu niet meer in een V-vorm, maar meer horizontaal. De hoefballen zijn breder en beter ontwikkeld. Bron: EasyCare Inc.

Hielcontractie is te voorkomen

Dier&Recht wil dat hoefproblemen meer bekendheid krijgen onder paardenhouders. Veelal zijn ze te voorkomen door paarden kundig te laten bekappen. Dagelijks loslopen op een stuk grond dat groot genoeg is om een sprintje te trekken, is een van de voorwaarden voor het behoud van goed doorbloede hoeven. Langdurig stilstaan in een stal is funest voor de hoefgezondheid.

Geïnteresseerd in wat Dier&Recht voor paarden doet? Lees hier over onze campagnes.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.