Rotstraal komt vooral voor bij paarden die op stal staan

rotstraal paarden
Paarden gebruiken de straal – het eeltkussen aan de onderkant van hun hoef – bij het waarnemen van trillingen in de bodem.

In de zomer en winter van 2015 werden de hoeven van 942 paarden in Nederland onderzocht op hoefproblemen. 85 procent van deze paarden bleek twee of meer verschillende hoefproblemen te hebben. Bij 45 procent van de paarden werd rotstraal vastgesteld. De aandoening kwam vooral voor bij paarden die op stal stonden.

Het ontstaan van rotstraal

De straal is een driehoekig eeltkussen aan de onderkant van de paardenhoef. Het helpt bij schokdemping en bij het waarnemen van trillingen in de bodem. Bij rotstraal is de groeve in het eeltkussen diep en week geworden. Er blijft vuil in zitten, en bacteriën krijgen vrij spel.

Rotstraal komt veel voor bij paarden die in mest of urine staan, niet goed bekapt worden, en/of niet vaak genoeg op een droge, zachte ondergrond lopen. Als daarbij ook de weerstand van de dieren matig is (bijvoorbeeld door ongeschikt voer) ontstaat de aandoening makkelijk.

onderkant van een hoef
Bij rotstraal is de groeve in het eeltkussen diep en week geworden. Er blijft vuil in zitten, en bacteriën krijgen vrij spel. Foto: Paardenhoeven.info

Rotstraal behandelen

Als je merkt dat de straal een diepe groeve heeft of stinkt, dan is de kans groot dat je paard rotstraal heeft. Het belangrijkste is dat je de hoef goed schoonhoudt, en dan met name vrij van mest en urine.

Je kunt de hoef weken in ontsmettende middelen (zoals Sanogene), en de straalgroeve flossen met een strook stof met ontsmettingsmiddel. Soms zitten de ontsteking en het rotte deel vrij diep. Dan kan het nodig zijn dat de dierenarts een verdoving toedient, of dat de hulp van een hoefbekapper wordt ingeroepen om de hoef helemaal schoon te krijgen – dus ook op plekken die je van buitenaf niet ziet.

Herstellen van rotstraal

Een paard dat een pijnlijke straal heeft, zal steeds op zijn tenen landen om de straal te ontzien. Voor een goede bloedtoevoer en ontwikkeling van het weefsel is het juist nodig dat de straal zijn natuurlijke functie snel terugkrijgt. Het herstel gaat het snelst als het paard zoveel mogelijk vrij kan bewegen op een zachte, losse ondergrond, zoals de bodem van een bak of zandpaddock.

Dagelijks uitkrabben en ontsmetten en regelmatig bekappen blijft nodig om te zorgen dat de hoef goed kan genezen.

Rotstraal voorkomen

Paarden die minimaal twee uur per dag buiten lopen in een weide of paddock hebben veel minder kans om rotstraal te krijgen. Méér vrije beweging is echter aangeraden voor andere gezondheidsvoordelen. Bij voorkeur lopen ze samen met andere paarden: dat draagt bij aan de motivatie om te bewegen. Ook het regelmatig uitkrabben van de hoeven en minimaal één keer in de zes weken bekappen helpt om rotstraal te voorkomen. Daarnaast is een schone omgeving heel belangrijk; een stal of paddock met urine en mest is funest! Geef bacteriën die rotstraal veroorzaken geen kans.

Dier&Recht wil dat alle paarden dagelijks loslopen, ook in de winter. Wij eisen wetgeving waarin is vastgelegd dat ieder paard dagelijks los kan lopen op een stuk grond dat minstens groot genoeg is voor een sprintje. Voor de fysieke én mentale gezondheid van paarden is dat geen luxe maar absolute noodzaak.

Op de hoogte blijven van onze campagnes voor de paarden? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.