Nederlandse kooikerhondje

Nederlandse kooikerhondje

Het Nederlandse kooikerhondje heeft slechts tien stamouders en is daardoor sterk ingeteelt. Het risico op erfelijke ziektes is daardoor groot.

Patella luxatie

Het kooikerhondje heeft vaak last van patella luxatie. Bij deze aandoening schiet de knieschijf naast het gewricht. De hondjes gaan hinkelen en lopen moeilijker. Uiteindelijk veroorzaakt het ook versnelde artrose aan de knie. Er zijn operaties mogelijk om de knieschijf beter op zijn plek te houden, maar die zijn duur en niet zonder risico's.

Kooikerverlamming 

Bij deze aandoening raakt het zenuwstelsel aangetast. Een kooikerhondje met deze aandoening sterft doorgaans binnen enkele maanden na het starten van de eerste symptomen. Het hondje raakt verlamd. Er is een DNA-test beschikbaar. Goede fokkers testen de ouderdieren voordat ze ermee gaan fokken om te voorkomen dat er zieke pups geboren worden.

Polymyositis

Deze erfelijke ziekte veroorzaakt spierontstekingen, doordat het eigen immuunsysteem de spieren aanvalt. De aandoening komt steeds vaker voor en er is nog geen DNA-test beschikbaar. Met prednison is de het soms enige tijd te onderdrukken. Deze medicijnen hebben echter ook veel nare bijwerkingen. Ondanks de behandeling sterft sterft de hond er meestal binnen enkele weken tot maanden aan.

Bloederziekte

De ziekte Von Willebrand is een ziekte die bloedstollingsproblemen veroorzaakt. Daardoor is er een continue levensbedreiging, omdat kleine bloedingen niet gestopt worden in het lichaam. Er is dus een continu gevaar dat het hondje doodbloedt. Er is een DNA-test beschikbaar. Goede fokkers testen de ouderdieren zodat er geen zieke pups geboren worden.

Epilepsie

Deze erfelijke ziekte komt ook bij kooikers vaker voor. Epilepsie is een ernstige ziekte die aanvallen veroorzaakt. Honden vallen om gaan krampen en laten hun urine lopen. Deze ziekte zet het leven van zowel de hond als de baas volledig op zijn kop. Soms is het met medicijnen te reguleren is. Als medicatie onvoldoende helpt, is euthanasie de enige oplossing om leed te voorkomen.

Geschiedenis

Kooikerhondjes behoren tot een Nederlands ras. Op schilderijen van uit de 17e, 18e, en 19e eeuw komt men veelvuldig spioenachtige hondjes tegen die veel lijken op het huidige kooikerhondje. Toen waren ze echter niet zo ingeteelt en gelijkmatig van uiterlijk als nu.

De eendenkooi

De geschiedenis van het kooikerhondje begint bij het jagen op wilde eenden. Het hondje lokte met zijn vrolijke pluimstaart nieuwsgierige wilde eenden in een kooi. De kooiker deed dan het hek achter de eenden dicht. Vervolgens werden de eenden levend in kooien gepropt en naar de markt gebracht om ze daar te verkopen voor consumptie.

Begin 20e eeuw werden eenden steeds vaker in het wild doodgeschoten door jagers. De eendenkooi werd nauwelijks meer gebruikt om eenden te vangen. Daardoor werd het type hondje minder populair en liep het aantal terug. De Tweede Wereldoorlog bracht nog een nekslag toe aan het aantal nog levende hondjes van het kooikertype.

Slechts tien stamhonden

In de jaren veertig van de vorige eeuw heeft een persoon de Baronesse van Hardenbroek van Ammerstol het kooikerhondje willen behouden. Ze heeft daarvoor wel dertig verschillende hondjes uit de hele wereld te beschikking gehad. Ze heeft er echter maar tien ingezet om mee te fokken. Het hele ras is dus gebaseerd op tien stamouders.

Alleen outcross kan het ras redden

Fokkers proberen via Fit2Breed erfelijke ziektes te voorkomen. Op zichzelf een goed streven maar de genetische basis van het ras is erg nauw. Inkruisen van andere (ras)honden om de genetische basis te vergroten is nodig. Dit om steeds maar weer nieuwe erfelijke ziektes te voorkomen en verzwakking van het ras tegen te gaan. Inteelt veroorzaakt immers ook een verzwakking van het immuunsysteem.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
9
Risico

Hoog risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Deel deze pagina