Hernia nuclei pulposi (uitpuiling tussenwervelschijf)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Coördinatieproblemen, Ernstig ongemak, Hevige pijn, Moeilijkheden met lopen en overeind komen, Neurologische afwijkingen, Spierfunctieverlies, Uitval van zenuwen, Verlamming
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Hernia nuclei pulposi (HNP) is een aandoening van de tussenwervelschijf. De kern van een tussenwervelschijf steekt uit, waardoor zenuwen bekneld raken. Hierdoor kan acuut ernstige pijn ontstaan en kunnen de functies van zenuwen uitvallen, wat leidt tot spierfunctieverlies en verlammingsverschijnselen. In de ernstige gevallen raakt de achterhand volledig verlamd en sleept de hond zich op zijn voorpoten voort. De hond heeft dan vaak ook geen controle meer over het plassen en poepen. De aandoening komt vooral voor bij kleinere hondenrassen, doordat bij het fokken geselecteerd is op bepaalde eigenschappen waardoor de wervelkolom zich abnormaal ontwikkelt.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de bevindingen op een röntgenfoto, CT-scan en/of MRI-scan.

Behandeling

De behandeling hangt af van de ernst van de verschijnselen en varieert van pijnstilling en rust tot een invasieve operatie.

Deel deze pagina