Shaker dog syndroom (trillende hond syndroom)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig
Symptomen
Coördinatieproblemen, Onvrijwillige en ritmische bewegingen van de ogen, Trillen en beven, Voortdurend de kop bewegen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Dog shaker syndroom, ook wel hypo-/demyelinisatie, is een neurologische aandoening veroorzaakt door een tekort aan myeline (vetachtige stof in de zenuwcellen die de geleiding van zenuwprikkels versnelt), waardoor de zenuwgeleiding verstoord raakt. Dit gebrek zit voornamelijk in het ruggenmerg, maar eveneens in delen van de hersenen. De honden trillen op de poten en de kop beweegt voortdurend. Dit wordt erger naarmate de hond gestrest of opgewonden is en blijft gedurende het leven aanhouden. De aandoening uit zich op veelal al op zeer jonge leeftijd van twee tot 8 weken, over het algemeen jonger dan 2 jaar.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een uitgebreid onderzoek van het zenuwstelsel, eventueel gevolgd door een MRI-scan (om andere oorzaken uit te sluiten). Er is een DNA-test beschikbaar voor bepaalde rassen.

Behandeling

Behandeling is niet altijd noodzakelijk, maar kan bestaan uit medicijnen die het afweersysteem onderdrukken of de verstoorde zenuwgeleiding opheffen. Niet altijd is de aandoening hiermee te genezen.

Deel deze pagina