Portosystemische shunt (levershunt) (afwijking bloedstroom lever)

Categorie
Maag, darm lever
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Abnormaal gedrag, Braken, Coma, Depressie, Desoriëntatie, Epileptische aanvallen, Evenwichtsproblemen, Gedeeltelijke of volledige blindheid, Gewichtsverlies, Leverproblemen, Sloomheid, Veel drinken, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Portosystemische shunt is een aandoening van de lever waarbij het bloed niet volgens de normale route door de lever stroomt. Normaliter stroomt bloed van het maag-darmkanaal via de lever naar het hart. In geval van een portosystemische shunt wordt het bloed via een ander bloedvat (shunt) langs de lever geleid.

Hierdoor blijven giftige (afval)stoffen in het bloed achter en kunnen niet door de lever eruit gehaald worden. Bovendien ontvangt de lever zelf onvoldoende voedingsstoffen en blijft daardoor achter in ontwikkeling en functie.

Verschijnselen ten gevolge van de portosystemische shunt zijn gevarieerd. Het kan al beginnen met een groeiachterstand bij de pup. Er is sprake van sloomheid, snel vermoeid zijn, vermagering, veel drinken, veel plassen, verminderde eetlust en braken. Door het ophopen van giftige stoffen in het bloed kunnen aanvallen van epilepsie optreden en kan er afwijkend gedrag zichtbaar zijn.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en een echo van de buik.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een invasieve, specialistische operatie waarbij de portosystemische shunt (grotendeels) gesloten wordt. Dit is niet altijd mogelijk of effectief.

Deel deze pagina