Portosystemische shunt (levershunt) (afwijking bloedstroom lever)

Categorie
Maag, darm lever
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht

Symptomen

Abnormaal gedrag, Braken, Coma, Depressie, Desoriëntatie, Epileptische aanvallen, Evenwichtsproblemen, Gedeeltelijke of volledige blindheid, Gewichtsverlies, Leverproblemen, Sloomheid, Veel drinken, Verminderde eetlust

Beschrijving

Portosystemische shunt is een aandoening van de lever waarbij het bloed niet volgens de normale route door de lever stroomt. Normaliter stroomt bloed van het maag-darmkanaal via de lever naar het hart. In geval van een portosystemische shunt wordt het bloed via een ander bloedvat (shunt) langs de lever geleid. Hierdoor blijven giftige (afval)stoffen in het bloed achter en kunnen niet door de lever eruit gehaald worden. Bovendien ontvangt de lever zelf onvoldoende voedingsstoffen en blijft daardoor achter in ontwikkeling en functie. Verschijnselen ten gevolge van de portosystemische shunt ontstaan vaak pas na enkele maanden tot jaren. Er is sprake van sloomheid, snel vermoeid zijn, vermagering, veel drinken, verminderde eetlust en braken. Door het ophopen van giftige stoffen in het bloed kunnen aanvallen van epilepsie optreden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en een echo van de buik.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een invasieve, specialistische operatie waarbij de portosystemische shunt (grotendeels) gesloten wordt. Dit is niet altijd mogelijk of effectief.

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)